Muttaki: ABD vatandaşları geri dönebilir, ancak 'üniformalı olmadan'

Dışişleri Bakan Vekili Emir Han Muttaki, BBC Farsça'ya verdiği röportajda, ABD vatandaşlarının ticari ve diplomatik ilişkiler için Afganistan'a gelebileceğini ancak askeri üniformalarla gelemeyeceğini söyledi.

Muttaki: ABD vatandaşları geri dönebilir, ancak 'üniformalı olmadan'

Muttaki, röportajında ​​Afganistan İslam Emirliği’nin ABD de dahil olmak üzere tüm ülkelerle karşılıklı saygı ve içişlerimize müdahale edilmemesi karşılığında iyi ilişkiler kurabileceklerini söyledi.

Dışişleri Bakan Vekili, "Doha'da Amerikalılarla müzakere ederken, orada da söyledik ve hala söylüyoruz ki, Afganistan'a askeri üniformalı bir Amerikalıyı kabul edemeyiz, ancak diplomatik kıyafetle gelirseniz sorun olmaz" dedi.

Amir Han Muttaqi ayrıca ABD'nin nakit yardımının geçici hükümete ulaşmadığını açıkladı. Ona göre, ABD tarafından son üç yılda geçici hükümete tek bir ABD doları bile sağlanmadı ve ABD yardımı uluslararası örgütler ve Afganların yurt dışına tahliyesi için kullanılıyor.

Geçici Dışişleri Bakanı ayrıca, geçici hükümetin yardım kuruluşlarından geçiş ücreti veya vergi almadığını vurguladı.

Muttaki, "Ülkelerin, özellikle ABD'nin sağladığı yardımlar, yıllardır Birleşmiş Milletler çerçevesinde faaliyet gösteren bir kurum veya kuruluş olsun, sistem üzerinden veriliyor. Son üç yıldır Afganistan hükümetine tek bir dolar bile verilmedi." dedi.

Geçici Dışişleri Bakanı, bazı ülkelerde konsolosluk faaliyetlerinin ve büyükelçiliklerin askıya alınmasını yolsuzlukların varlığına bağlayarak, Afgan vatandaşlarının sorunlarını çözmek için en yakın siyasi temsilciliğe gidebileceklerini sözlerine ekledi.