Afganistan İslam Emirlği'nden ABD'ye: Anlaşmaya bağlı kal!

İslam Emirliği yetkililerine vize kısıtlaması getirilmesine tepki gösteren Afganistan Dışişleri Bakanlığı, ABD'yi Doha Anlaşması'nda taahhüt ettiği maddelere bağlı kalmaya davet etti.

Afganistan İslam Emirlği'nden ABD'ye: Anlaşmaya bağlı kal!

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, Afganistan yönetiminde yer alan bazı isimlere vize kısıtlaması getirileceğini duyurmasına, Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanlığından yanıt geldi.

Temelsiz iddialar üzerinden inşa edilen vize kısıtlaması kararına Afganistan Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen yanıtta, ABD'nin gerek finans ve bankacılık gerekse son vize kısıtlaması kararının Doha Anlaşması'nda verilen taahhütlere aykırı olduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı basın dairesinden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Afganistan İslam Emirliği, sorumlu bir Hükümet olarak, halkının, İslam dininin, Afganların kabul görmüş kültürünün ve zamanın ihtiyaçlarının gerektirdiği tüm haklara bağlıdır. ABD'nin mali ve bankacılık kısıtlamalarına rağmen Afganistan Hükümeti, halkı için müreffeh yaşam koşulları sağlamaya çalışmaktadır."

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Afganistan'ın finans ve bankacılık sistemi üzerindeki kısıtlamaların devam etmesinin; Afganların insan haklarının açık bir ihlali olarak değerlendirilirdi. Bu tür gayri meşru kısıtlamaların devamının, insanların; sağlık ve eğitim gibi temel haklar dahil olmak üzere müreffeh yaşama erişimini sınırlayacağı belirtildi.

Açıklamada, ABD'den, Doha Anlaşması'na bağlı kalması istenerek imzalanan yasal belgelere ve taahhütlere uyulmasının güvenilirlik açısından önemine vurgu yapıldı.

Taraflar arasında mevcut tartışmalı tüm konuların ancak müzakere ve diplomasi ile çözülebileceğine işaret edilen Bakanlık açıklamasında, "Afganistan Hükümeti, geçtiğimiz günlerde ABD'nin vize kısıtlamasına ilişkin aldığı son kararı kınamaktadır. Baskı uygulamak sorunları çözmeye yardımcı olmayacaktır." denildi.