Afganistan için tarihi 'barış masası' kuruldu

Afgan hükümeti ile Taliban arasındaki ilk doğrudan barış müzakereleri yıllardır süren savaşı sona erdirmek amacıyla Katar'ın başkenti Doha'da başladı.

Katar'ın başkenti Doha'da Afganistan hükümeti ile Taliban arasındaki tarihi barış görüşmeleri başladı. Yıllardır devam eden savaş sonrası iki tarafın ilk kez karşılıklı masaya oturduğu müzakerelerin açılışında Taliban heyeti "İslami bir sistem" istediklerini açıkladı.

Taliban'ın siyasi lideri Abdul Ghani Baradar, "Herkesin müzakereler ve anlaşmalar sırasınca İslamı hesaba katmasını, İslam'ın kişisel çıkarlara kurban edilmemesini istiyorum." dedi.

Afganistan Ulusal Yüksek Uzlaşma Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, yaptığı açılış konuşmasında, Taliban'a milletin sesine kulak verdiğinden ve Afgan hükümetinden müzakere heyetiyle görüşmelere katılması nedeniyle teşekkür ettti.

Abdullah, Afganların hükümetsiz "acı bir hayat" yaşadıkları için anayasa temelinde hükümeti güçlendirmek istediklerini de sözlerine ekledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da görüşmelerin açılışında konuştu. Pompeo, tarafları Afganistan'da gelecek nesiller için barış yapabilme "fırsatını yakalamaya" çağırdı. Pompeo, "Görüşmelerde, önümüzdeki günler, haftalar ve aylar boyunca hiç kuşkusuz bir çok engeli ortadan kaldıracağız." dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Şimdi gerçek bir barış şansı var

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da video konferans yöntemiyle görüşmelerin açılışına katıldı. Çavuşoğlu, "Yıllarca süren çatışmalardan sonra, şimdi gerçek bir barış şansı var. Bu tarihi fırsatın kaçırılmayacağını ve müzakere sürecinin kalıcı bir barış anlaşmasına yol açacağını umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Farklı kaynaklardan edinilen bilgilere göre, müzakerelerin birinci gününde bir sonraki görüşmelerde ele alınacak konular, müzakere ilkeleri, her iki taraf temsilcilerinden ortak sekretarya belirlenecek.

Taliban tarafından yapılan açıklamada da Taliban heyetinin barış görüşmelerine hazır olduğunu aktarıldı.

Euronews