'Açlıktan ölmektense koronavirüsten ölmeyi tercih ederiz'

Güney Afrika'da sokağa çıkma yasağından dolayı sayıları milyonları bulan yoksul kesim, yeterli derecede yardım alamadıkları için açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalmış durumda.

'Açlıktan ölmektense koronavirüsten ölmeyi tercih ederiz'

Güney Afrika'da koronavirüs salgını ve genel suç oranlarını düşürme amaçlı uygulamaya konulan 5 haftalık sokağa çıkma yasağı, yoksul kesimi zor durumda bırakıyor.

Katı kurallar, 57 milyon nüfuslu ülkede polisle vatandaşları ve yardım organizasyonlarını karşı karşıya getiriyor.

Evde kalma emri, alışveriş, eczane ve doktor ziyareti hariç dışarı çıkmayı yasaklıyor.

Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, yaptığı açıklamada, uygulanan sıkı tedbirlerin işe yaradığını ve ilk dönemde yüzde 42 olan Covid-19 yayılma oranının şimdi yüzde 4'e düştüğünü dile getirdi.

Bazı kentlerde yoksullara ve evsizlere gıda dağıtımı yapılıyor. Ancak sayıları milyonları bulan yoksul kesim, yeterli derecede bu yardımlardan faydalanamıyor.

Polis, Cape Town'da yardım alamayanlara müdahale etti

Salı günü Cape Town kentinde yapılan gıda yardımı sırasında polisle halk arasında arbede yaşandı.

Güvenlik güçleri, dağıtımda yardım alamayanların düzenlediği gösteriye müdahale etti.

Çatışma sırasında kalabalığı dağıtmak için plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanıldı.

Yüzlerce kişiden oluşan öfkeli kalabalık da polise taş ve şişe fırlattı.

Ayrıca yol ortasında lastik yakarak dağıtılmayan yardımlardan ötürü güvenlik güçlerine ve hükümete tepki gösterdi.

'Küçük çocuklarımız var, yemek zorundalar'

Protestoculardan Nazile Bobbs, "Küçük çocuklarımız var. Bir şeyler yemek istiyoruz. Çocuklarımız da yemek zorundalar. Yardım paketi alacağımız söylendi. Hani yardımlar nerede? Daha ne kadar karantinada kalacağız." sözleriyle yaşadıkları durumu anlattı.

Güney Afrika, Afrika kıtasında en fazla vakanın görüldüğü ülke konumunda.

Şu ana kadar 2 bin 400'ün üzerinde vaka tespit edilirken 25 kişi de Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Başkan Ramaphosa ise yoksul Güney Afrikalıların suyun yanı sıra gıda maddelerinden oluşan temel ihtiyaçlarının karşılanacağı sözünü verdi.

Herhangi bir geliri bulunmayan ve kayıt dışı işlerde çalışan kesim ise 27 Mart'ta uygulamaya konulan evde kalma uygulamasına katlanamadığını belirtiyor.

Bir toplum lideri olan Liezl Manual, insanların gıda paketlerinin nerede olduğunu anlamak için evlerinden çıktığını dile getirdi.

'Açlıktan ölmektense koronavirüsten ölmeyi tercih ederiz'

Devlet Başkanını suçlayan Denise Martin isimli bir vatandaş, "Ramaphosa'nın herhangi bir şey yaptığını sanmıyorum. İnsanlar evde açlıktan ölmektense koronavirüsten dolayı ölmeyi tercih ederler." diye konuştu.

Dünyada gelir eşitsizliğinin en fazla görüldüğü ülkelerden kabul edilen Güney Afrika'da özellikle de hiçbir sosyal güvencesi olmayan yoksul kesim zor günler geçiriyor.

Zira tüm ticari faaliyetler yasaklanmış durumda.

Bazı hükümet yetkilileri de halkın artan seviyede ihtiyaçlarını karşılayamamaktan dolayı hem bunaldıklarını hem de çaresiz kaldıklarını belirtiyor.

'İnsanlar çaresizce yardım bekliyor'

Güney Afrika'da gıda yardımlarının dağıtımından sorumlu devlet kurumu Sosyal Güvenlik Ajansı'nın (Sassa) CEO'su Busisiwe Memela-Khambula, "İnsanlar çaresizce gıda yardımı bekliyor. Hatta bizden destek almaması gerekenler bile bizim onlara yardım edeceğimizi umut ediyor." ifadesini kullandı.

Sassa sadece engelli vatandaşlara, evsizlere, sosyal güvenlik hibelerine erişemeyenlere veya zor durumda olanlara yardım yapan bir kurum.

Ajansın yöneticisi basına yaptığı açıklamada, "Ancak şu anda maalesef herkes zorluk yaşıyor." diye konuştu.

Bununla birlikte Afrika ülkeleri bir yandan da çekirge istilası ile karşı karşıya.

AFP