Hindistan'da göçmen işçiler, karantina merkezlerinden kaçıyor
Hindistan'da, ülke çapındaki dışarı çıkma yasağından ötürü tecrit altına alınan göçmen işçilerin, koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle oluşturulan karantina merkezlerinden kaçtığı bildirildi.
BBC'deki habere göre, Hint hükümeti, Uttar Pradeş ve Bihar eyaletlerinde aralarında okulların da bulunduğu çeşitli kamu binalarında karantina tesisleri kurdu.
Temel olanakların eksik olduğu karantina merkezlerinde tutulan kişilerin, rahatça evlerine veya köylerine gidip gelebildiği ortaya çıktı.
Başbakan Narendra Modi, 24 Mart'ta ülke çapında "tecrit" uygulamasını duyurduğunda binlerce göçmen işçi, memleketlerine dönebilmek için yollara düşmüştü.
Uttar Pradeş ve Bihar eyaletleri de geri dönen göçmen işçilerin 14 gün karantinada kalacağını açıklamıştı.
Uttar Pradeş'in Pratapgarh bölgesinde gazetecilik yapan Amitendra Srivastava, yaptığı açıklamada, Babu Patti köyüne dönen 5 kişinin okul binalarında kurulan karantina merkezlerine gitmediğini söyledi.Yetkililere durumu bildirdiğini kaydeden Srivastava, 30 saat sonra doktorların köye geldiğini ve geri dönenleri kontrol ettikten sonra bu kişilerin evlerinde kalmalarına izin verdiklerini ifade etti.
Bihar'da yetkililer, dışarı çıkma yasağının açıklanmasının ardından 180 bin kişinin geri döndüğünü ancak sadece 27 bin kişinin karantinada tutulduğunu belirtiyor.
COVID-19 şüphelilerinin bu merkezlerden kaçması, salgının toplumda yayılması endişesini doğuruyor.
Olanaklar yetersiz
Uttar Pradeş'in Bulandşahar bölgesinde, kaldıkları karantina merkezinden camları kırarak kaçan 16 kişi, polis tarafından yakalandı ve tekrar karantinaya alındı.
Kaçan grup, karantinada kendilerine yemek verilmediğine dair bir video yayınlamıştı.
Gazeteci Amarnath Tewary, yaptığı açıklamada, karantina tesislerinde elektrik, tuvalet ve yatak gibi temel unsurların eksik olduğunu ve bazı tesislerde kapı ve pencere dahi bulunmadığını kaydetti.
Karantina tesislerinden kaçanların çoğu, aşırı kalabalıktan ve yetersiz olanaklardan şikayet ediyor. Tesislerde yemek verilmemesi, el dezenfektanı veya sabun bulunmaması, tuvaletlerin pis olması veya çok fazla sivrisinek olması şikayetler arasında bulunuyor.
AA