'ABD’nin hegemonyasını empoze etme girişimi, savaşlara neden olabilir'

Putin, ABD’nin hegemonyasını başka ülkelere empoze etme çabasının savaşa neden olabileceğini söyledi.

'ABD’nin hegemonyasını empoze etme girişimi, savaşlara neden olabilir'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün yaptığı açıklamada, küresel para sistemindeki doların rolünü yeniden gözden geçirme çağrısında bulunarak, ABD para biriminin Washington tarafından kullanılan bir ‘baskı mekanizması’ haline geldiğini ifade etti. Putin ABD’nin dünyanın her yerinde yasal otoritesini empoze etmeye çalıştığını söyledi.

Putin, “Finansal sistemdeki köklü değişikliklerin uluslararası finansal kurumlara adapte edilmesi gerektiği ve dünyaya devlet eliyle bir baskı aracı olarak kullanılan doların yeniden gözden geçirilmesi gerektiği açıktır” ifadelerini kullandı.

Putin, ABD’nin hegemonyasını başka ülkelere empoze etme çabasının savaşa neden olabileceğini söyledi.

ABD’nin Huawei şirketini küresel pazar dışında bırakma girişimleri olduğunu belirten Putin, bunu ilk teknoloji savaşının başlangıcı olarak tanımladı.

Güney Kore Cumhurbaşkanlığı ofisinden üst düzey bir yetkili, Huawei’nin ülkedeki 5G ağlarına potansiyel katılımının etkisiyle ilgili endişeler konusunda uyarıda bulundu.

Yonhap Haber Ajansı'nın haberine göre ismini vermek istemeyen yetkili, “Güney Kore ve ABD’de 5G ağlarının kullanılmasının savunma güvenliği üzerinde hiçbir etkisi yoktur” ifadelerini kullandı.

ABD'nin Seul Büyükelçisi Harry Harris geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, “5G ağlarla ilgili bugün alınan kararların on yıllar boyunca ulusal güvenlik açısından etkileri olacak” dedi. Harris, Huawei'nin güvenilir olmadığını belirterek, Güney Koreli şirketlerden ‘güvenilir bir sistem sağlayıcı’ seçmesini istedi.

ABD hükümeti, telekom ekipmanlarını dış ticaret yasağı listesine eklemesinin ardından ABD hükümeti tarafından yabancı rakiplerin teknolojileri ve servislerinin engellenmesi kapsamında Ulusal ekonomik acil durum ilan etmişti.

ABD Ticaret Bakanlığı, kara listeye alınan Çinli Huawei şirketine uygulanan ticari kısıtlamaları onaylamasının ardından bu kararın uygulanmasını 90 günlüğüne askıya aldığını açıkladı.