ABD'deki başkanlık yarışında belirsizlik sürüyor: Trump 'Oy sayımını durdurun', Biden 'Tümünü sayın' dedi

ABD'de Donald Trump ile Joe Biden'ın yarıştığı 59. başkanlık seçiminde oyların sayımına devam ediliyor. Sürece Trump'ın hile iddiası damgasını vururken, Joe Biden henüz oy sayımı sürmesine rağmen bugüne kadarki tüm başkan adaylarından daha çok oy aldı.

ABD'deki başkanlık yarışında belirsizlik sürüyor: Trump 'Oy sayımını durdurun', Biden 'Tümünü sayın' dedi

Seçimin Kazananı Belli Olmasa da Biden'ın Şansı Artıyor

Amerikan haber kuruluşları Çarşamba günü Demokrat aday Joe Biden'ı seçimin çekişmeli geçtiği Michigan ve Wisconsin eyaletlerinde öne geçtiğini duyurdu.

Eski Başkan Yardımcısı ve Demokratlar’ın başkan adayı Biden da Çarşamba öğleden sonra yaptığı açıklamada, "Şu anda burada kazandığımızı açıklamak için bulunmuyorum. Ancak sayım tamamlandığında kazanan tarafın biz olacağımıza inandığımızı açıklamak için buradayım" dedi.

Biden, Michigan ve Wisconsin eyaletlerine ek olarak Arizona ve Nevada'daki üstünlüğünü sürdürmesi durumunda başkan seçilmek için gereken 270 Seçiciler Kurulu oyunu alarak seçimi kazanabilir. Biden’ın, elde ettiği Seçiciler Kurulu delege sayısı 253. Demokrat başkan adayı 20 Seçiciler Kurulu üyesi bulunan Pennsylvania eyaletinde üstünlük sağlarsa seçimi kazanmış olacak. Pennsylvania eyaletinin yanı sıra halen Arizona, Georgia, Kuzey Carolina ve Nevada eyaletlerinde sayım devam ediyor.

Sayımın devam ettiği eyaletlerdeki Seçici Kurular Delege sayıları şöyle:

Pennsylvania: 20
Kuzey Carolina: 15
Georgia: 16
Nevada: 6
Arizona: 11

Haberin devamı için tıklayın

16:47

ABD'de Seçim Sonrası Gösteriler

ABD'de bazı kentlerde başkanlık seçiminde kullanılan oyların tümünün sayılması gerektiğine dikkat çeken gruplar protesto gösterileri düzenledi. Michigan ve Arizona eyaletlerinde Trump yanlısı bazı küçük gruplar da oy sayım merkezlerinin önünde toplandı.

New York'ta polis, Çarşamba gecesi düzenlenen protestolara katılan bazı göstericileri gözaltına aldı. Yetkililer, küçük bir grubun çöp bidonlarını ateşe vererek barışçı gösterilere şiddet karıştırmaya çalıştığını söyledi.

Göstericiler Chicago, Los Angeles, Seattle, Houston, Pittsburgh, Minneapolis de San Diego'da da yürüyüşler düzenledi. Tüm oyların sayılmasını talep eden göstericiler, ırksal eşitsizlikleri de protesto etti.

Portland’da tutuklamalar

Amerika'nın kuzeybatı eyaletlerinden Oregon'da Vali Kate Brown, Ulusal Muhafız birliklerini harekete geçirdi. Portland'da polis, kentteki gösterileri ayaklanma olarak tanımlayarak bazı göstericileri tutukladı. Oregon eyaletinde altıdan daha fazla sayıda kişinin "kamuyu alarma geçirecek nitelikli ciddi risk" oluşturan "karmaşa yaratan şiddet içerikli" eylemlerde bulunması, ayaklanma olarak tanımlanıyor. Irksal eşitsizliklerin hemen her gece protesto edildiği Oregon eyaletinde polisin ayaklanma çıktığı açıklaması yapması, olağandışı bir durum değil.

Trump yanlıları oy sayımının durdurulmasını istedi

Başkan Trump yandaşlarıysa Michigan eyaletinin Detroit kentinde oy sayımı yapılan bir merkeze giderek sayımın durdurulmasını talep etti. Arizona eyaletinin Phoenix kentinde düzenlenen Trump yanlısı gösteride ise "Oyları çalmayın" sloganları atıldı.

Protesto eylemleri, Salı günü yapılan başkanlık seçiminin sonucunun halen belirsiz olması ve Başkan Trump'ın herhangi bir kanıt göstermeden seçim hilesi yapıldığını iddia etmesiyle birlikte Cumhuriyetçi Parti'nin oy sayımına ilişkin birkaç dava açması üzerine patlak verdi.

VOA