ABD'de Filistin'e destek gösterileri için sokağa çıkan Amerikalılar Biden yönetimine öfkeli

ABD'de hafta sonu başta başkent Washington ve New York olmak üzere, birçok büyük kentte düzenlenen gösterilere katılan ve farklı din ve etnik kökenlere mensup Amerikalılar, İsrail'e destek veren Biden yönetimine tepki gösterdi.

ABD'de Filistin'e destek gösterileri için sokağa çıkan Amerikalılar Biden yönetimine öfkeli

ABD'de hafta sonu başta başkent Washington ve New York olmak üzere birçok büyük kentte düzenlenen gösterilere katılan ve farklı din ve etnik kökenlere mensup Amerikalılar, Filistinlilere yönelik saldırılarını sürdüren İşgalci İsrail'e destek veren Joe Biden yönetimine tepki gösterdi.

İşgalci İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırıları devam ederken ABD'nin birçok kentinde hafta sonunda düzenlenen büyük gösterilere katılan on binlerce kişi, Filistin'e desteklerini, İşgalci İsrail ile ABD yönetimine tepkilerini ortaya koydu.

Başta başkent Washington ile New York olmak üzere Şikago, Miami, Los Angeles, Atlanta ve Boston gibi büyük kentlerde Amerikalı Müslüman grupların organize ettiği gösterilere Ortodoks Yahudilerin, siyahi Amerikalı grupların, beyaz Amerikalı gençlerin ve diğer etnik ve dini kökene mensup toplumsal kesimlerin görünür şekilde katılması dikkati çekti.

Aslen İrlandalı olup sonradan Müslüman olan Mariah Yaseen, Gazze'de yaşananlara dünyanın dikkat kesilmesi ve bir an önce akan kanın durdurulması gerektiğini belirtti.

"Gazze'de şu an olan şey bir katliamdır"

Yaseen, "Gazze'de şu an olan şey bir katliamdır ve Batı Şeria ile Kudüs civarında yaşananlar ise korkunç. Bunların Hıristiyanlık, İslam ya da Yahudiliğe hiç saygıları yok. El-Aksa gibi kutsal yerleri tahrip ettiler ve ramazan ayında yapılan ibadete müdahale ettiler. İster Gazze'de bir basın binasını bombalamak, ister kadın ve çocukları bombalamak ve kasıtlı olarak onları öldürmek; bunlar savaş suçlarıdır." dedi.

Kendisi de aslen İrlandalı olan Biden'a kızgınlığını dile getiren Yaseen, "Biden'ın söylediklerini bir İrlandalı Amerikalı olarak utanç verici buluyorum. Ailem İngiliz işgaline karşı savaştı, halen de savaşıyor. Şu anda (Gazze'de) olan şey bu. Eğer Biden gerçekten İrlandalı Amerikalı ise bunu anlaması lazım." diye konuştu.

Filistin'de yaşananların tüm dünyaya anlatılması gerektiğini kaydeden Yaseen, "Eğer Filistin'e ve Filistinlilerin haklarına inanmıyorsanız, o zaman adalete inanmıyorsunuz demektir." ifadesini kullandı.

"İşgalci İsrail savaş suçları işliyor ve ABD de bu suçlara tamamıyla ortak"

Amerikalı Yahudi Laura Whitehorn, çocukluğunda özgürlüğün herkes için olduğunu öğrendiğini ancak bugün gördüklerinin tam tersi olduğunu söyledi.

İnsan haklarının herkes için olduğunun altını çizen Whitehorn, "İnsan hakları, ırkçı bir devlet yaratıp bazı insanları kendi topraklarından ve evlerinden çıkarmak ve sonra da direnirlerse onları suçlamak değildir. İsrail savaş suçları işliyor ve ABD de bu suçlara tamamıyla ortak." değerlendirmesini yaptı.

Whitehorn, "Önceden uluslararası toplum siyonizmin ırkçılık olduğunu kabul ederdi fakat ABD bunu tersine çevirmek için tüm gücünü kullandı. Şu an olduğumuz yerde kana susamış bir ülke olan İsrail'i eleştirmek anti-semitizm olarak etiketleniyor ve ben bir Yahudi olarak bu düşünme biçimini tamamen reddediyorum." dedi.

Uzun yıllardır siyahilerin hakları için çalışan siyahi insan hakları avukatı Roger Wareham da ABD'de siyahi toplum içinde genel olarak Filistinlilerin özgürlük mücadelelerine bir sempati ve yakınlık olduğunu belirtti.

"Filistin halkına şu anda olanlar, ABD'de siyahilere olan şeydir, sadece farklı formatlarda etnik temizlik ve soykırımla karşılaştık." yorumunu yapan Wareham, Filistinlilerin mücadelesini bu yönüyle kendi mücadeleleri gibi gördüklerini belirtti.

Wareham, İşgalci İsrail'in saldırıları karşısında hissettiklerini, "Bu suçtur ve ABD de İsrail'in Filistin'i işgalini destekliyor. 1948'den bu yana ABD'nin ırkçı bir devlet olan İsrail'e gönderdiği destek 146 milyar doları geçti ki bunlar bizim vergilerimiz. ABD'nin İsrail'i desteklemesine karşıyız, Başkan Biden Gazze'de olanlara karşı net bir pozisyon almalı ve İsrail Uluslararası Ceza Mahkemesi önüne getirilmeli." şeklinde ifade etti.

AA