ABD, yaptırımları delmemesi konusunda Çin'i uyardı

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Çin’in Rusya’ya askeri malzeme desteği vermesi ve Rusya'ya uygulanan yaptırımları delmesi durumunda bunun Pekin yönetimi için sonuçları olacağını söyledi.

ABD, yaptırımları delmemesi konusunda Çin'i uyardı

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın Çin’den askeri malzeme talebinde bulunduğuna ilişkin iddialara değindi.

Psaki, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Cieçı'nın İtalya'nın başkenti Roma'da yaptığı toplantıya değinerek "Sullivan, burada açıkça, Çin'in Rusya'ya askeri yardım ve diğer yardımlar vermesinin yaptırımların delinmesi ve savaşın desteklenmesi anlamına geldiğini ve bunun sonuçları olacağı konusunda Çin'i uyardı. Ancak bu sonuçların ne olacağı konusunda detay veremem. Bu konuda ortak ve müttefik ülkeler ile görüşüyoruz." ifadesini kullandı.

Pentagon’da gazetecilere değerlendirmelerde bulunan üst düzey bir yetkili de “Bu konuda haberler gördük ve size sadece bu konuyu çok çok yakından takip ettiğimizi söyleyebilirim. Yönetimden başka yetkililerin de ifade ettiği gibi Çin bu savaşta Rusya’yı malzeme bakımından desteklerse bunun Çin için sonuçları olacak.” dedi.

ÇİN VE RUSYA İDDİALARI YALANLADI

ABD basınında çıkan Rusya'nın Çin'den askeri yardım talebi bulunduğu iddialarına Çin yönetimi tepki göstererek, ABD’yi "dezenformasyon yapmakla" suçlarken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov iddialara ilişkin yaptığı açıklamada, "Hayır. Rusya, harekata devam etmek için kendi potansiyeline sahip ve söylediğimiz gibi harekat plana göre ilerliyor, zamanında sonlandırılacak ve eksiksiz olarak gerçekleştirilecek" ifadelerini kullandı.