ABD, yaklaşık 50 bin Afgan işbirlikçisini ve ailesini ülkeden tahliye edeceğini açıkladı

ABD, askeri birliklerini Afganistan'dan tamamen çekmeden önce 20 yıl boyunca tercüme, casusluk ve güvenlik gibi alanlarda hizmet veren yerel işbirlikçilerini ülkeden tahliye edeceğini açıkladı.

ABD, yaklaşık 50 bin Afgan işbirlikçisini ve ailesini ülkeden tahliye edeceğini açıkladı

Ülkeden tahliye edilecek işbirlikçilerin sayısının aileleriyle birlikte yaklaşık 50 bine olduğu belirtiliyor.

Amerikan askerlerinin Afganistan'ı yavaş yavaş terk etmesi sonrası ise ülkede ABD Ordusu'na uzun yıllar boyunca hizmet eden kişileri güvenlik korkusu sardı.

Ülkede sayıları binleri bulan bu kişiler geri çekilme sonrası korumasız kalacaklarını, can güvenlikleri olmayacağını ve Taliban'ın kendilerini öldürmelerinden korktuklarını ifade ediyor.

Washington yönetimi ABD ordusuna Afganistan'da hizmet eden Afgan işbirlikçilerin tümüne Amerikan vizesi vereceğini açıklamıştı. Ancak bu kişilerde görevleri gizli olduğu için çoğunun ellerinde söz konusu faaliyetlerini ispatlayacak belge olmadığı ve vize işlemlerinin uzun sürebileceği kaydedildi.

Çoğu tercüman olarak görev yapan Afganlar bu sebeple Amerikan askerlerinin çekilmesi tamamlanmadan önce ülkeyi terk etmek istiyor. ABD ordusuna çalışanların çoğu, ailesi ve etrafındaki kişilerce tanındığı için, Taliban'ın kolaylıkla kimliklerini tespit edip kendilerini öldürmesinden korkuyor.

ABD Kongresi: Vietnam modeli uygulanabilir

Söz konusu gelişmelerin ABD basınında yer alması sonrası Kongre'de yapılan oturumda Afgan çalışanların uzun sürecek vize sürecinde, Vietnam'ın tahliyesinde olduğu gibi, Guam adaları benzeri güvenli bir yerde misafir edilebileceği teklifine yer verildi.

5 senede ABD işbirlikçisi 300 tercüman öldürüldü

Afganistan'da 2016'dan bu yana 300'den fazla tercüman, çoğunluğu Taliban militanları tarafından öldürülmüştü.

ABD'nin Afganistan'ı 2001'de işgalinin ardından Pentagon adına çalışan bir CIA casusu, Mezar-ı Şerif'teki bir hapishanede Taliban güçlerince öldürülmüştü. Bu olay sonrası ABD tercümanlık, casusluk ve güvenlik alanlarında 20 yıl boyunca yerel personel görevlendirme yoluna gitmişti.

Euronews