ABD'den tarihi darbe itirafı!

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Biden yönetiminin askeri müdahaleler ya da güç kullanarak iktidar devirme girişimlerinde bulunmayacağını açıkladı: Eski taktiklerimizden vazgeçiyoruz.

ABD'den tarihi darbe itirafı!

Geçtiğimiz yılın kasım ayında gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinde rakibi Donald Trump'ın önünde yarışı tamamlayan Joe Biden, dış politikada izlenecek yol haritasını belirledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bundan sonra diğer ülkelerde darbe denemeyeceklerini açıkladı. Demokrasinin tehlike altında olduğunu vurgulayan ABD Dışişleri Bakanı, "Demokrasiyi, pahalı askeri müdahaleler ya da otoriter rejimleri güç kullanarak devirme girişimleri ile yüceltmeye çalışmayacağız. Bu taktikleri eskiden kullandık. Ancak iyi niyete rağmen başarılı olamadılar. Demokrasinin yüceltilmesine kötü bir nam kattı bunlar ve Amerikan halkına olan güveni zedeledi. Biz işleri farklı yapacağız." dedi.

"Askeri gücü diplomasi ile birlikte kullanacağız"

Biden'ın askeri güç yerine diplomasiye öncelik vereceğini anlatan ABD'li bakan, ülkesinin savaşlardan ağır dersler çıkardığını ve Amerikan halkının uzun süren ABD müdahalelerinden yorulduğunu ifade etti.

Blinken, özellikle de Afganistan ve Orta Doğu'daki müdahalelerden sonra kalıcı bir barış inşa etmede askeri gücün sınırlı bir rol oynadığını gördüklerini kaydederek, "Gelecekte askeri güç kullanmak durumunda kaldığımız zaman bunu sadece hedef ve misyonlarımız açık ve elde edilebilir ise değerlerimiz, kanunlarımız ile tutarlı ve Amerikan halkının rızası dairesinde yapacağız. Ve bunu diplomasi ile birlikte yapacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Ajanslar