ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’dan İran temalı sürpriz Irak ziyareti

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’dan İran temalı sürpriz Irak ziyareti

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo sürpriz bir Irak ziyareti yaptı. Başkan Trump’ın İran’la 2015’te varılan nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesinin birinci yıldönümünden bir gün önceye denk gelen bu beklenmedik ziyaretin gerekçesini, Pompeo, “yöneticilerine Irak’ın bağımsız ve egemen bir ulus kalmasını garanti etmeye devam edeceğimize dair güvence vermek istedim” sözleriyle açıkladı.

ABD’nin Iraklı güvenlik güçlerinin eğitimine desteğinin de devam edeceğini belirten Pompeo, Bağdat yönetimini “İran’ın elektirik şebekesine bağımlılıktan kurtulmak üzere” Ürdün ve Mısır ile enerji anlaşmaları yapmaya teşvik edeceğini söyledi.

Bağdat’ta dört saat kalan Amerikalı bakan, Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih ve Başbakan Adil Abdul Mehdi ile biraraya geldi. Her iki görüşmede Irak Dışişleri Bakanı Muhammed el Hekim de hazır bulundu.

Merkel ile görüşmesini son anda iptal etti

Dün Finlandiya’da Arktik Konseyi bakanlar Kurulu toplantısına katılan Pompeo, bu toplantının akabinde Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmek üzere Berlin’e yapacağı ziyareti, “güvenlikle ilgili ivedi meseleler” nedeniyle iptal etmişti. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, hafta başında, “bir dizi kaygı verici ve gerilimi artıran işaretler” üzerine İran’a mesaj vermek için Ortadoğu’ya uçak gemisi gönderdiklerini duyurmuş; İran’dan gelecek herhangi bir saldırıya “amansız bir güçle” karşılık vereceklerini söylemişti.

İran’ın nükleer anlaşmanın bazı şartlarından çekilmesi bekleniyor

Geçen yıl İran’a yeniden yaptırım uygulamaya başlayan Trump yönetimi, geçen hafta da Türkiye dahil 8 ülkeye tanıdığı yaptırım muafiyetini kaldırmıştı. Washington’ın İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu terör örgütleri listesine katmasının ardından, iki ülke arasındaki husumet karşılıklı sert açıklamalarla daha da derinleşmiş görünüyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin bugün (8 Mayıs), Washington’ın “maksimum baskı” kampanyasına tepki olarak, İngiltere, Fransa; Rusya, Çin ve Almanya ile birlikte taraf olmayı sürdürdüğü nükleer anlaşmanın bazı şartlarından çekileceklerini açıklaması bekleniyor.

Medyascope