300 STK'dan BM'ye Çin'in insan hakları ihlallerine karşı çağrı
300 sivil toplum kuruluşu Çin'in insan hakları ihlallerine karşı BM'yi harekete geçmeye çağırdı.
Çin'deki insan hakları ihlallerinin soruşturulması için 60 ülkeden 300 sivil toplum kuruluşu, açık bir mektupla Birleşmiş Milletler'e (BM) uluslararası bir mekanizma kurma çağrısında bulundu.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ve üye devletleri adres alan mektupta örgüt kurumlarının Pekin'e karşı "kararlı adımlar atması" da istendi.
STK'lar aynı zamanda Çin'i ülke dışındaki insan hakları suvunucularını hedef almak, düşünce özgürlüğünü ülke dışında sınırlamak ve internet kısıtlamaları uygulamakla suçluyor.
Kuruluşlar, Çin'i ayrıca dünyanın diğer kesimlerinde işlenen uluslararası insan hakları suçlarını araştırma girişimlerini de "dizginleyerek" Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi"'ni "zedelemekle" itham ediyor. STK'lar Pekin'i Tibet ve Özerk Sincan Uygur Bölgesi'nde de insan hakları ihlalleriyle suçluyor.
Bu duruma karşı BM kurumlarının "somut" adımlar atmasını isteyen STK'lar, İnsan Hakları Konseyi'nde özel bir oturum düzenlenmesini, özel bir yetkili atanmasını, Michelle Bachelet'nin ise Çin'in insan hakları ihlalleri konusunda raporlar yayınlamasını istiyor.
Haziran sonunda 50 BM uzmanı, "Çin'deki temel hak ve özgürlükleri korumak için kararlı önlemler alınması" yönünde bir rapor hazırlamıştı. Uzmanlar ayrıca Çin tarafından işlenen kitlesel insan hakları ihlallerini kınamış, Covid-19'dan dolayı bilgi paylaşımının yasaklandığının ve ülke genelinde insan hakları savunucularına, gazetecilere, avukatlara ve hükümet eleştirmenlerine yönelik saldırılar düzenlendiğinin altını çizmişti.
Euronews