30 milyon kişinin açlıkla boğuştuğu ABD'de Biden ekonomi planını açıkladı

Joe Biden pandemi sürecinde açlık ve yoksulluktan mustarip 30 milyon Amerikalıya yardım etmek üzere iki kararname imzaladı.

30 milyon kişinin açlıkla boğuştuğu ABD'de Biden ekonomi planını açıkladı

Koronavirüsten kaynaklanan ölü sayısının şubat sonunda 500 bine ulaşabileceğini açıkladıktan bir gün sonra yaptığı bir diğer kasvetli konuşmada ABD Başkanı, pandeminin önünü kesmek ve insanların ceplerine daha fazla para koymak için tasarlanmış iki kararnameye imza attı.

Cuma günü Beyaz Saray Devlet Yemek Salonu'nda imzalanan kararnamelerden biri, gıda yardımlarının ve en yoksul Amerikalılara yönelik teşvik çeklerinin kapsamının genişlemesini sağlayacak. İkinci kararnameyse federal sözleşmeli işçiler için asgari ücreti saatte 15 dolara (yaklaşık 111 TL) çıkaracak. Bu ücret şu anda saat başı 10,95 dolar (yaklaşık 81 TL).

Biden, göreve başlamadan günler önce işini kaybedenlere, aç kalanlara ve evden çıkarılmakla karşı karşıya olanlara daha fazla yardım sağlamak için Kongre'nin kabul etmesini istediği 1,9 trilyon dolarlık (yaklaşık 15 trilyon TL) "Amerika Kurtarma Paketi"nin ayrıntılarını açıklamıştı.

Biden cuma günü kongre onayı gerektirmeyen ve daha hızlı yardım sağlayabilecek tedbirler imzaladı.

Biden, "Amerika'nın çoğu acı çekiyor. Koronavirüs hızla yayılıyor. Aileler aç kalıyor. İnsanlar evlerinden çıkarılma riski altında. İş kaybı yeniden artıyor. Harekete geçmeliyiz. Konuya neresinden bakılırsa bakılsın, harekete geçmeliyiz" dedi

Cuma günü erken saatlerde, Beyaz Saray Ekonomi Konseyi Direktörü Brian Deese, tedbirlerin "kapsamlı yasal yardımın yerini tutmayacağını" söyledi ve ekledi

Şu anda, yaklaşık 16 milyon kişi bir tür işsizlik yardımı alıyor ve tahminen 29 milyon kişinin yiyecek yeterli yemeği yok. Kadınlar, azınlıklar ve düşük gelirli hizmet çalışanları orantısız bir şekilde etkilendi; Siyahi ve Hispanik işçilerse beyaz işçilere göre daha yüksek işsizlik oranlarıyla karşı karşıya.

Deese, "Amerika'da büyüyen bir açlık krizi var" dedi.

Independent