'Zulme uğradığı halde halka zulmeden, daha büyük bir zulmü hak ediyor'

Irak Kürdistan Bölgesi Eski Başkanı Barzani, hem kendisine hem de halka zulüm eden kişinin zulmün en büyüğüne layık olduğunu söyledi.

'Zulme uğradığı halde halka zulmeden, daha büyük bir zulmü hak ediyor'

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Eski Başkanı Mesut Barzani, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli MBC televizyonuna verdiği röportajda, hayatı, Eylül Devrimi ve Irak’ta Saddam Hüseyin dönemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Babası Molla Mustafa Barzani’nin vefatının kendileri için felaket olduğunu kaydeden Barzani, ancak bunun Kürt davasının yok olmasına neden olmadığını belirtti.

MBC muhabirinin, "Coğrafya Kürtler için zulüm oldu mu" sorusunu Barzani, "Coğrafya bize büyük bir zulüm yapmıştır" şeklinde yanıtladı.

Barzani, "Her zaman zulme uğrayan oldunuz. Peki halka zulmetmekten korkuyor musunuz?" sorusuna ise, "Zulme uğradığı halde halka zulmeden, daha büyük bir zulmü hak ediyor" yanıtını verdi.

İki farklı Saddam

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’i iki farklı dönemde gördüğünü ve farklı kişiliklerle karşılaştığını belirten Barzani, Eylül Devrimi dönemindeki Saddam ile Raperin’den (Büyük Ayaklanma) sonra Kürt liderliği ve Baas rejimi görüşmeleri esnasında gördüğü Saddam arasında çok büyük bir fark olduğunu söyledi.  

Başkan Barzani, “(Eylül Devrimi döneminde) Görüşmeler devam ediyordu. Birgün Bağdat’tan bir heyet  geldi. Saddam’ı orada gördüm. Faud Arif de yanındaydı ki kendisi Kürt siyasi bir şahsiyettir. Yine Sadun Haddan ve İzzet Mustafa’da heyette yer alıyordu. Mele Mustafa Barzani ile bağlantı kurup böyle bir heyetin geldiğini söyledim. O daha gelmemişti. Saddam bir gece yanımızda kaldı. Doğrusu o zaman gördüğüm Saddam ile 1991-92’de Raperin’den sonra gördüğüm Saddam arasında büyük bir fark vardı” dedi.

O dönemde Saddam Hüseyin’in meslektaşlarına karşı açık sözlü, coşkulu, mütevazi ve edepli bir tavır içerisinde olduğunu belirten Barzani, “Fakat 1991’de gördüğüm Saddam’ın yanında oturan bakanlarının dahi ağzından tek bir kelime çıkmıyor, teprenmiyorlardı. Sadece o soru sorduğunda konuşabiliyorlardı” ifadelerini kullandı.

MBC televizyonunun sorduğu bazı sorular ve Barzani’nin verdiği yanıtlar şöyle:

MBC: Genellikle sizi Kürt elbiseleriyle görüyoruz, bunun sebebi nedir?

Barzani: Kürt elbisesi, Peşmerge elbisesidir. Bu elbiseleri giymezsem başka bir şekilde yorumlanabilir ve bu Peşmerge’ye tesir eder diye inanıyorum.

MBC: Saray yaşamını mı, dağ yaşamını mı tercih edersiniz?

Barzani: Dağ yaşamını

MBC: Dağ yaşamı yorucudur.

Barzani: Benim için öyle değildir, daha rahattır.

MBC: Silah sesi sizin için nedir?

Barzani: Müzik

Independent, Rudaw