Zekeriya Yapıcıoğlu: HÜDA PAR olarak gayri meşru yollarda ayak izimiz yok!

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu katıldığı bir canlı yayında gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Yapıcıoğlu, Cumhur İttifakı, son günlerde partilerine yönelik başlatılan iftira kampanyaları ve HÜDA PAR'ın gündeme getirilen parti programına dair soruları yanıtladı.

Zekeriya Yapıcıoğlu: HÜDA PAR olarak gayri meşru yollarda ayak izimiz yok!

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu Habertürk Tv canlı yayınında Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtladı. 

Yapıcıoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar;

AK Partiyle ittifak görüşmeleri?

Görüşmelerimiz devam ediyor. Pazarlıktan ziyade ilkeler meselesiyle ilgili görüşüyoruz. Birlikte hareket edeceksek maksimum sayıda ittifakın parlamentoda en güçlü şekilde temsili nasıl olur onu görüşüyoruz. Netleşince kamuoyuyla paylaşacağız. 

Cumhur ittfakının parçası olacak mısınız?

Netleşmeden ifade etmem doğru değil. Muhtemelen bir hafta içerisinde netleşir. Önümüzdeki hafta Genel İdare Kurulumuzu toplayacağız. Ben genel başkan olarak hiçbir kararı tek başıma almam muhakkak arkadaşlarımızla istişare ederim.

AK Parti sizi istiyor mu ittifakın içerisine?

Bize davet AK Parti'den geldi. 

Şartınız var mı?

Biz duruşumuzdan vazgeçmedik, ilkelerimiz var  ama pazarlık olarak da algılanmamalı bu görüşmeler. Bazı konulardaki taleplerimiz beklentilerimiz farklı olabilir. Farklılıklarımız devam edecek. Aynı çatı altına seçime girmemiz aynileşeceğimiz anlamına gelmiyor. 

Karalama kampanyası

Kim kendisini hangi ittifakın içerisinde konumlandırıyorsa bu her siyasi partinin kendi vereceği karardır. Biz kendi partimiz içerisinde bile karar alırken istişare halinde alırız. Bir başka partinin karar mekanizmasına müdahale edemeyiz. Siyaset açık ve şeffaf olmalı.

Kim kiminle ittifak kuruyorsa bunu açıktan söylemeli, arka kapı diplomasisi belki eleştirebilir. Biz görüşmeleri açıktan yaptık. Gizli kapaklı iş yürütmedik. Şimdi bel altı vurmalar başladı. Şunun altını net şekilde çizeyim. Bizim kimsenin heykelini dikme gibi bir çabamız yok. Biz sırtımızı ne Kandil'e ne başka bir yere dayadık. 

Bugüne kadar bize karşı bugüne kadar böyle bir saldırı olmamıştı. HÜDA PAR'ın parti programını yeni mi keşfettiler ya da değiştirdik mi? Hayır. Ama ısrarla birileri Millet İttifakı'nı HDP ile görüştürmeye, ittifak yaptırmaya çalıştırdığı için bizim üzerimizden rövanş almaya çalışıyor. İyi niyetli eleştiriler başımız üstüne. Düzeltilmesi gereken bir tarafımız varsa düzeltiriz. O eleştirici düşmanlaştırıcı bir şey ise, lütfen o eleştiriyi yapanlar kendilerini kontrol etsinler.

Israrla bazı şeyler ısıtılıp ısıtılıp getiriliyor. Ülke zor bir zamandan geçiyor. Büyük bir felaket yaşadık, yaraları sarmak uzun bir zaman alacak. Etrafımızda savaşlar var. Bu karışıklıklar esnasında sağlam durmamız gerekirken sanki seçime değil savaşa gidiyormuş gibi davranmanın bir anlamı yok. Üç beş fazla oy için bunu yapanlar memlekete zarar veriyor. 

Savaşa değil seçime gidiyoruz. Birbirimize düşersek bunun kazananı olmaz. 

Eğer siz gücü mevcut zulmü sona erdirmek, mazluma sahip çıkmak için biriktiriyorsanız bu meşrudur, öbür türlüsü gayrı meşrudur. Bizim bu memlekette aramızdaki sorunları sulh içerisinde meşru yolları kullanarak çözmekten geçiyor.

Doğu Perinçek'in ithamları

Ciddiye almıyorum, yanıt verme gereği duymuyorum

Şeyh Said, Kürt kimliği ve diline yönelik talep

Tarihte çok zulümler yaşandı.  Her partinin kendine ait parti programı, sistemi, düşüncesi vardır. Biz kardeşliğin bozulmasından şikayet ediyoruz. İstiklal mahkemelerinin nice zulümlere imza attığı tarihsel bir gerçek değil mi? 

Milliyetçi Hareket Partisi'nin hassasiyetini o partinin bir temsilcisine sormanız daha iyi olmaz mı? Son günlerde MHP'ye çağrıda bulunarak böyle bir partide nasıl ittifak yaparsınız şeklinde şeyler söyleniyor. Bu parti programında memleketi bölmek ile ilgili nasıl bir cümle var onu anlamakta zorlanıyoruz. Biz diyoruz ki kardeşliğe zarar veren yanlış uygulamalar sona erdirilmeli. Bu bölücülük mü? Geçtiğimiz gün bir siyasi partinin genel başkan yardımcısı  sözde parti programımızdan pasajlar okudu ama okuduğu şeyler parti programımızda yok. FETÖ'cü artığı birinin paylaşımlarından okuyor. 2018'de de sayın Erdoğan'ı destekledik ama bugün bu saldırılar bu kadar yoğun devam ediyorsa ittifakın gerçekleşmemesi amacıyla yapılıyor. AK Partinin kaybetmeye yakın olduğunu düşünenler bolca propaganda yapıyorlar. 

Madem arada bu kadar fark var, kazanmaya yakınsınız neden bu kadar yaygara yapıyorsunuz? HÜDA PAR dengeyi bozacak diye korkuyorlar. Bu çirkin dil sahiplerine kaybettirecek. Biz HÜDA PAR olarak gayri meşru yollara sapmadık bundan sonra da sapmayacağız. Gayri meşru yollarda ayak izimiz yoktur. 

HÜDA PAR seçimlere kendi logosuyla mu girecek?

onu konuşuyoruz. İttifak içerisinde yer alacaksak, ittifakın maksimum sayıda verimi nasıl alacaksa biz onu önceliyoruz. 

HÜDA PAR'IN kaç milletvekili beklentisi var?

Sayı pazarlığı yapmıyoruz. Biz meclise temsil edilmek ve bu mümkün olan en yüksek seviyede olsun istiyoruz ama bu bizim için tek ölçüt değil. Biz  mevcut cumhurbaşkanının bir dönem daha devam etmesini istiyoruz. Ama devam etmesi  tek başına  yeterli değil. Biz diyoruz ki evet biz mecliste temsil edilelim hem de eğer cumhur ittifakının içerisinde olacaksak cumhur ittifakının mecliste çoğunluğu almasının yolu neyse onu sağlayalım. 

Karalama kampanyaları görüşmeleri etkiliyor mu?

Bizim açımızdan bir etkisi yok. Görebildiğimiz kadarıyla AK Parti açısından da bir etkisi yok. 

İttifak olursa bölgesel anlamda etkisi nasıl olur?

Bölgede belki etkisi daha fazla olacak ama ben inanıyorum ki sadece bölgede değil diğer yerlerde de etkisi olacak ve bir sinerji oluşturacaktır. 

Geldiğimiz aşamayı genel idare kurulu üyelerimle konuşacağız. Muhataplarımız da görüşmelerini yapacaklar. Uyuşma olursa paylaşacağız. 

İttifak olmazsa...

İttifak olmazsa 81 ilde girecek şekilde listelerimiz hazır. Olmazsa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'a destek vereceğiz. Uyuşma olmazsa 81 ilde 2018'deki gibi kendi listelerimizle seçimlere gireceğiz.

2012'de kurulmuş bir partiyi 30 yıl önce meydana gelmiş hadiselerle ilişkilendirmek, şiddetle ilgisi olan, başvuran herhangi bir yasadışı örgütün siyasi uzantısı olarak nitelendirmek haksızlıktır. 6-8 ekim olaylarında yoğun bir saldırıya uğradık eğer şiddete meylimiz olsaydı o gün kullanırdık. Bizim şiddetle işimiz yok ki araya mesafe koyalım. Bizim gayrı meşru yollarda ayak izim yok bundan sonra da olmayacak.