YPG Irak Kürdistanı'ndaki peşmergelerin dönüşüne yanaşmıyor

Fransa, YPG ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasında Irak Kürdistanı'nda bekletilen peşmergelerin Suriye'ye dönüşü konusundaki anlaşmazlığın çözülmesi için yoğun çaba harcıyor.

YPG Irak Kürdistanı'ndaki peşmergelerin dönüşüne yanaşmıyor

YPG, Kürdistan bölgesindeki peşmergelerin dönüşüne yanaşmazken, Fransa Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile örgüt arasındaki anlaşmazlığın çözülmesi için büyük çaba sarf ediyor.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Aralık 2019'da ABD, Rusya ve Fransa ara buluculuğunda bazı noktalarda anlaşan ENKS ile YPG arasındaki görüşmeler, ABD'nin baskılarıyla tekrar başladı.

YPG'nin kontrolündeki Haseke ilinde yaklaşık bir aydır süren müzakereler, Mazlum Abdi kod adlı Ferhat Abdi Şahin ile IKBY Başkanı Neçirvan Barzani'nin belirlediği heyetler arasında gerçekleşiyor.

Aralık 2019'daki anlaşmanın ardından YPG kontrolü altındaki bölgelerde ENKS'nin çalışma ofislerini açması, alıkonulan ENKS üyelerinin serbest bırakılması ve bölgede özgürce dolaşma şartları kısmen yerine getirildi.

YPG ve ENKS arasında yapılan görüşmelerde, atamayı esas alan yönetim kurulması noktasına gelindiği ancak henüz bir sonuca varılmadığı öğrenildi.

Söz konusu yönetimin mali ve siyasi yönlerinde büyük oranda anlaşma sağlandığını ifade eden kaynaklar, şimdiye kadar çözülmeyen tek sorunun ise ENKS'nin Irak Kürdistanı'nda beklettiği peşmergelerin bölgeye dönüşü ve üstleneceği görev olduğunu kaydetti.

Fransa devrede

ENKS'nin Irak'ta beklettiği peşmergelerin YPG'nin kontrolündeki bölgeye dönüşü konusunda tarafların anlaşması için Fransız yetkililer yoğun çaba harcıyor.

Fransız yetkililer, dün Haseke'nin kuzeydoğusunda Rümeylan ilçesinde bir kültür merkezinde bölgedeki tüm siyasi oluşumların temsilcileriyle bir araya geldi.

YPG kontrol ettiği bölgelerde muhalif ENKS üyelerinin faaliyetlerini engellemiş, silahlı unsurlarını tasfiye ettirmiş ve siyasi mensuplarının birçoğunu tutuklamıştı.

ENKS, Mesut Barzani liderliğindeki KDP'ye yakınlığıyla biliniyor.

AA