Yeni Zelanda'da camiye saldırı: En az 49 ölü

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde iki ayrı camiye cuma namazı esnasında düzenlenen silahlı saldırıda en az 49 kişi yaşamını yitirdi, 20 kişinin de ağır yaralı olduğu bildirildi.

Yeni Zelanda'da camiye saldırı: En az 49 ölü

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde iki ayrı camiye cuma namazı esnasında düzenlenen silahlı saldırıda en az 49 kişi yaşamını yitirdi, 20 kişinin de ağır yaralı olduğu bildirildi. Yeni Zelanda sağlık yetkilileri, Christchurch Hastanesinde çocukların da dahil olduğu 48 kişinin tedavi edildiğini açıkladı.

Olayı 'bir terör saldırısı' olarak niteleyen Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern 'eşi benzeri görülmemiş saldırının' meydana geldiği günün ülke tarihinin en karanlık günlerinden biri olduğunu söyledi.

Polis şefi Mike Bush Hagley Park ile Linwood caddesinden olmak üzere iki ayrı camiye saldırı düzenlendiğini açıkladı. Polis ayrıca, ülkedeki bütün camilerin güvenlik önlemleri nedeniyle bugün kapatılmasını istedi.

Sosyal medyada yayınlanan bir videoda bir kişi aracıyla camiye giderek söz konusu saldırıyı gerçekleştirip tekrar aracına binip olay yerinden uzaklaşıyor. Polis kaç kişinin saldırıya katıldığı konusunda net bilgisinin olmadığını açıkladı. Videodaki saldırganın askeri üniformalı olduğu dikkat çekti.

REUTERS/SNPA/Martin Hunter

"Onlarca ölü ve yaralı"

Saldırı cuma namazının kılındığı sırada meydana geldi. Her iki saldırıda en az 49 kişi hayatını kaybetti. Ölü sayısının daha da artabileceği belirtiliyor.

Ülke çapında operasyon başlatan güvenlik güçleri biri kadın 4 şüpheliyi gözaltı aldı. Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Yeni Zelanda'da gözaltına alınan bir kişinin Avustralya vatandaşı olduğunu açıkladı. Avustralya Başbakanı ayrıca, "Yeni Zelanda ile birlikte biz de şok içindeyiz, biz de sarsıldık. Yeni Zelanda'nın yanındayız ve aşırı sağcı, vahşi terörist tarafından yapılan saldırıyı kınıyoruz" dedi.

Polis şefi Bush, operasyon sırasında bulunan ve saldırgana ait olduğu sanılan bir araçta patlayıcı bulunduğunu ve etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Kaynak: Euronews