Yemen'de 'esir takası dosyası' kapsamlı çözüm bekliyor

Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteklediği hükümet ile Husiler arasında çetrefilli bir insani konu olan "esir takası dosyası" taraflar arasında sağlanacak kapsamlı bir çözüm bekliyor.

Yemen'de 'esir takası dosyası' kapsamlı çözüm bekliyor

Yemen'de yürütülen yerel ara buluculuk çabaları sonucu yaklaşık 2 hafta önce Taiz vilayetinde yapılan bir takas anlaşmasıyla Husilerden 70 kişiye karşılık hükümet güçlerinden 136 kişi serbest bırakıldı.

Özellikle Birleşmiş Milletler (BM) veya Uluslararası Kızılhaç Komitesinin çabalarından uzak, tamamen yerel ara buluculuk temelinde gerçekleştirilen en büyük anlaşmalardan birinde başarılı sonuç alınması Yemenlilerin umutlarını yeşertti.

Hükümet güçleri ve Husiler arasında ülkenin farklı cephelerinde geçen yıllarda yapılan bir çok esir takası anlaşmalarında her iki taraftan az sayıda kişi serbest bırakılmıştı.

Yemen'de bugüne kadar çoğu "Kaçırılanların Anneleri Birliği" tarafından organize edilen ve tüm mahkum ve tutukluların serbest bırakılması istenilen onlarca protesto düzenlendi.

Esirler dosyası, Yemen'de çatışan tarafların BM gözetiminde yaklaşık 6 yıldan beri yürüttüğü müzakerelerde pazarlık konusu olan en önemli konulardan biri sayılıyor.

Kesin sayı bilinmiyor

Yemen'de yıllardır devam eden iç savaşta, aralarında siyasi nedenlerle alıkonulanların da bulunduğu binlerce kişi tutuklandı veya esir düştü.

Hâlihazırda esirlerle ilgili kesin bir resmi istatistik yok ancak hükümet ve Husiler, 2018 sonunda İsveç'te gerçekleştirdikleri görüşmelerde her iki taraftan yaklaşık 16 bin esirin listesini sunmuştu.

Bu tarihten sonra her iki taraftan da çok sayıda kişi alıkonulmuş olabilir. Aynı zamanda yıllar içinde esir takasları ve serbest bırakılanlar da oldu ancak esir sayılarıyla ilgili resmi güncel bir liste açıklanmadı.

En büyük esir takası anlaşması

Hükümet güçleri ile Husiler arasındaki en büyük esir takası anlaşması, BM ve Uluslararası Kızılhaç Komitesinin ara buluculuğunda Ekim 2020'de uygulandı.

Yemen hükümeti ile Husiler arasında 2018 sonunda imzalanan Stockholm Anlaşması'na dayanan anlaşma sonucunda 15'i Suudi Arabistanlı ve 4'ü Sudanlı olmak üzere her iki taraftan toplam 1056 esir serbest bırakıldı.

Bu anlaşmaya göre tüm mahkumların gruplar halinde serbest bırakılması planlanmıştı ancak karşılıklı suçlamalar nedeniyle sadece bu grup serbest bırakıldı.