'Yatıyorum, kalkıyorum fiyatlar yükselmiş'

Türkiye'de halkın büyük çoğunluğu artan gıda ve eşya fiyatları karşısında geçim sıkıntısı çekiyor.

'Yatıyorum, kalkıyorum fiyatlar yükselmiş'

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesindeki Ortakçılar Pazarı'nda tekstil ürünleri satan Kadriye Doğru öğle yemeklerini kuru simitle geçiştirdiğini, hatta akşamları ailesini doyurabilmek için bazı günler öğle yemeği yemediğini söylüyor.

Aynı pazarda gıda satan tezgahları dolaşan 57 yaşındaki Süheyla Poyraz da "herşey o kadar pahalandı ki, hiç birşey alamıyorum" diyor. Seçimlerde AK Parti'ye oy verdiğini belirten Poyraz partiden enflasyona çare bulunmasını istiyor.

"Eğer iktidarda iseniz ve biz size işleri yoluna koymanız için oy veriyorsak neden müdahale etmiyorsunuz? Neden fiyat artışlarını durdurmuyorsunuz?" diyerek alınan kararları eleştiriyor.

İki çocuğuyla dul kalan 59 yaşındaki Doğru "Daha önce hiç bu kadar acınacak bir hayat yaşamamıştım. Yatıyorum, kalkıyorum fiyatlar yükselmiş. Beş litre yemeklik yağı 40 liradan almıştım, şimdi 80 lira olmuş" diyor ve "Biz bunu haketmedik" sözleriyle serzenişte bulunuyor.

Yüksek enflasyon, yönetime geldiği ilk yıllarda güçlü bir ekonomi ile iktidarını pekiştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın popülerliğini zedelemeye başladı. 

Enflasyon her geçen gün yükseliyor

Hükümet enflasyonun ekim ayında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 20 yükseldiğini söylüyor. Ancak çeşitli akademisyenler ve eski devlet görevlilerinden oluşan bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu, Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (E-TÜFE) son 12 aylık artış oranının yüzde 49.87 olarak gerçekleştiğini belirtiyor.

Buna karşılık, Amerika Birleşik Devletleri'nde fiyatlar geçen yıla kıyasla yüzde 6 arttı, Euro kullanan Avrupa Birliği ülkelerinde ise son 13 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyon yüzde 4'ü geçti.

Pazar fiyatlarındaki artıştan zincir marketleri sorumlu tutan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Tarım Kredi Kooperatifleri ile fiyatları düşük tutmayı hedefliyor.

Hükümet artan fiyatlar karşısında çalışanların sıkıntılarını hafifletmek için geçtiğimiz ay asgari ücrete zam yapma kararı aldı.

AP