Yarınki protestolar öncesi Sisi baskı ve tutuklamaları artırdı

Geçtiğimiz cuma günü başlayan gösterilerde ve sonrasında destek açıklamaları nedeniyle tutuklananların sayısı 2 bine yaklaştı.

Yarınki protestolar öncesi Sisi baskı ve tutuklamaları artırdı

The Guardian gazetesinin haberine göre, geçen cuma günkü protestolardan bu yana Mısır'da gözaltına alınanların sayısı 1.900'e ulaşırken, yarınki cuma namazı sonrası ülke genelinde protestoların yapılacağı bildirildi.

The Guardian muhabiri Kahire'deki Ruth Michaelson, tutuklularla ilgili rakamların Mısır'daki Ekonomik ve Sosyal Haklar Merkezi tarafından hazırlandığını ve tutuklama dalgasının gösterilerle ilgisi olmayan izleyiciler ve yoldan geçenleri de dahil ettiğini, Mısırlı yetkililerin ise tanınmış bazı yazar, aktivistleri de tutukladığını açıkladı.

Son gösterilerle hiçbir ilgisi olmamasına rağmen muhalefette öne çıkan, insan hakları avukatı Mahinor al-Masri mahkemede tutuklandı, Khaled Dawood, Hassan Nafia ve eski Mısır genelkurmay başkanı Sami Annan'ın sözcüsü Hazem Hüsnü, geçen yılki seçimlerde Sisi ile rekabet etmeye çalıştı ve hâlâ gözaltında.

Cunta rejimi, ordu içerisindeki hareketlenmeyi engellemek için subaylar arasında da tutuklamalara başladı.

Gözaltına alınanlar arasında, protestocuları desteklediğine dair bir açıklama yapan ve göstericilerden Tahrir Meydanı’na gitmelerini isteyen İstiklal Partisi’nin altı üyesi de var. Güvenlik güçleri ayrıca, Popüler Komünist Parti’de Abdel-Naser İsmail’in genel başkan yardımcısını ve El-Karama Partisi’nin Genel Başkan Yardımcısı Abdel-Aziz Al-Husseini’yi de gözaltına aldı.

Tutuklananlardan çoğunun kimlikleri, durumları ve nerede olduğu bilinmezken, Sisi yönetimi korkuyla göstericileri sindirmeyi planlıyor.

The Guardian