'Yaptırımlar hastaların gereksiz yere acı çekmelerine neden oluyor'

İnsan Hakları İzleme Örgütü yayınladığı son raporunda, Trump yönetiminin Tahran’a uyguladığı yaptırımlar nedeniyle halkın kemoterapi ilaçları gibi hayat kurtaracak bazı ilaçlara ulaşamadığını ortaya koydu.

'Yaptırımlar hastaların gereksiz yere acı çekmelerine neden oluyor'

İran ilaç üretiminde ülkenin temel ihtiyacının önemli bir kısmını karşılasa da ithal edilen ilaçlar oldukça fazla. Ülkede üretilen ilaçların üçte biri ithal malzemelere bağımlı.

İthal edilen ilaçların çoğu kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor

İthal edilen ilaçların çoğu da nadir görülen hastalıkların yanı sıra çoklu kanser türlerinin tedavisi için kullanılıyor. İran Gıda ve İlaç İdaresi tarafından Mart ve Kasım 2018 arasındaki dönemde yayınlanan ithal ilaçların listesini analiz eden İnsan Hakları İzleme Örgütü, toplam 433 ilacın bulunduğu listedeki en az 240 ilacın Dünya Sağlık Örgütü'nün de (WHO) temel ilaç listesinde yer aldığını söylüyor.

"Yaptırımlar hastaların gereksiz yere acı çekmelerine neden oluyor"

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü ayrıca ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımların, nadir hastalıklardan musdarip olan İran vatandaşlarının ilaçlara ulaşamadığı için gereksiz yere acı çekmelerine neden olduğu uyarısında bulunuyor. Örgüte göre lösemi, epidermolizis bullosası (EB, kırılgan, kabarık cilde neden olan bir hastalık türü), epilepsi ve İran-Irak savaşı sırasında kimyasal silahlara maruz kalınmasından kaynaklanan kronik göz yaralanmaları olan hastalar bu gruba dahil.

 

Örgütün 47 sayfalık raporunda, ABD yetkililerinin saldırgan söylemleriyle birleşen ekonomik yaptırımların, özellikle ilaç ve tıbbi ekipman ithal eden İranlı kuruluşları da zora soktuğu belirtiliyor. Firmalar sadece ithal etmenin zorluğundan değil aynı zamanda fiyatların pahalılığından yakınıyor. Ülkede yayımlanan istatistiklere göre de Haziran 2018 - 2019 döneminde sağlık ve tıbbi hizmetler harcamalarının maliyeti yüzde 19 yükseldi.

Euronews