Yapıcıoğlu 'genç evlilik ve nafaka mağdurları'nı kabul etti
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, 18 yaşından önce evlendikleri için cezaevine giren genç evlilik mağdurları ve boşanma sonrasında yıllarca nafaka ödemeye mahkûm edilen nafaka mağdurlarını kabul etti.
Genç evlilik mağdurları, kendi rızaları ve anne-babalarının izniyle 18 yaşından önce evlenip resmi nikâh kıyarak evlilik cüzdanlarını almalarına, çocuk sahibi olmalarına rağmen yıllar sonra haklarında açılan kamu davaları sebebiyle eşleri yıllarca hapse mahkûm oluyor. Nafaka mağdurları ise evlendikten sonra çeşitli sebeplerle boşanmak zorunda kalıp ömür boyu nafaka ödemeye mahkûm ediliyor.
HÜDA PAR İstanbul İl Başkanlığında gerçekleşen görüşmede, sorunlarının gündeme getirilmesini isteyen mağdurlar, yaşadıkları problemlerin çözüme kavuşturulmasını istedi.
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, ağustos ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve yapılan görüşmede genç evlilik mağdurlarının sorunlarını dile getirdiklerini ifade etti.
"Örfümüze, inancımıza, ahlakımıza, aile yapımıza ters bir uygulama var"
Yaptıkları basın açıklamalarında da sık sık genç evlilik ve nafaka mağdurlarının sorunlarını dile getirdiklerini hatırlatan Yapıcıoğlu, "Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmelerde; 'Meşru bir şekilde evlenen gençler istismarcı olarak damgalayıp cezaevine atılıyor. Ancak toplumun nazarında da, Allah katında da nikâh meşru olan bir şeydir. Bir nikâh var, kurulmuş bir aile var ama siz o aileyi dağıtıyorsunuz, istismarcı olarak cezaevine atıyorsunuz. Ancak öte taraftan toplumun kerih (çirkin) gördüğü, inancımızda da büyük günahlardan olan zinayı kanun ile serbest bırakıyorsunuz. Bunun hiçbir cezası yok. Size de ters gelmiyor mu?' diye dile getirdik. Bu gerçekten büyük bir sorundur. Bu elbise bu vücuda uygun değildir. Örfümüze, inancımıza, ahlakımıza, aile yapımıza ters bir uygulama var. Birilerini sevindireceğiz diye ailelerimizi neden dağıtıyoruz? Neye hizmet ediyoruz? Bunun sorgulanması, üzerinde düşünülmesi gerekir. Ümit ediyoruz ki bu yanlıştan dönülecektir." dedi.
Elazığ'da bir nafaka mağdurunun açlık grevine başladığını hatırlatarak konuşmasına başlayan Nafaka Mağdurları Platformu Başkanı İlhan Ergincan, söz konusu şahsın ne hukuk önünde ne de farklı bir alanda sorununa çözüm bulamadığı için böyle bir yönteme başvurduğunu belirtti.
"Nafakanın çözüme kavuşması için siyasi partilerle toplumsal mutabakat sağlandı"
Ergincan, "AK Parti ile ilk görüşmemizde bu sorunun toplumsal mutabakat gerektiren bir konu olduğunu, her partiyi ikna etmemiz gerektiğini söylediler. Bu bizim görevimiz değildi ama bizden istendi. Kamuoyu oluşturun, dediler oluşturduk. İnsanlar nafakanın ne olduğunu bilmezlerdi. Herkes bunu çocuğa ödenen bir nafaka olduğunu zannediyordu. Biz de 'iştirak nafakası, kadına ödenen nafaka' ayırımını yaptık. Sadece süresiz nafaka ile değil aileyi ilgilendiren hangi konu varsa ilgilendik. Bu konuda yanlışa yanlış diyerek mücadele ettik. Başından beri yaşadığımız sorunlara karşı hassas davranarak ilgi gösteren ve sorunun çözüme kavuşması için görüşmeler gerçekleştiren HÜDA PAR'a çok teşekkür ediyoruz. Devam eden bu sorunun çözüme kavuşması adına tüm siyasi partilerin bu konuya eğilmesini talep ediyoruz." diye konuştu.
İLKHA