Vatikan ve Ezher'den 'kardeşlik' girişimi

Ezher Şeyhi et-Tayyip, İnsani Kardeşlik Belgesi’nin bir arada yaşama ve kardeşlik kültürünün insanlar arasında yayılmasını sağlamak amacıyla 4 Şubat 2018 tarihinde Papa Franciscus ile imzalandığına dikkat çekti.

Vatikan ve Ezher'den 'kardeşlik' girişimi

Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan’ın kararıyla geçtiğimiz Ağustos ayında kurulan İnsani Kardeşlik Belgesi Yüksek Komitesi’nin 7 üyesi, geçtiğimiz Pazartesi günü Vatikan'daki Azize Marta Evi’nde ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Ezher tarafından yapılan açıklamada, “Komisyon, yaşam ve inşa etme arzusunun bir işareti olarak 11 Eylül olaylarının yıldönümünde ilk toplantısını yapma kararı aldı. Komite üyeleri, bu olayının tüm kurbanları için dua etti” denildi.

Açıklamaya göre ilk toplantıda, Dinlerarası Diyalog Papalık Konseyi Başkanı Piskopos Miguel Angel Ayuso Guixot, Ezher Üniversitesi Rektörü Dr. Muhammed Hüseyin Abdulaziz Hasan ile değişimli olarak bir yıl boyunca komite toplantılarının başkanı seçildi. Ayrıca Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib'in eski Danışmanı Muhammed Abdusselam’ın da raportör ve Komite Genel Sekreteri olacağı belirtildi.

İnsani Kardeşlik Belgesi Yüksek Komitesi, diğer dinlerin temsilcilerini komiteye katılmaya davet etme ve komitenin bir sonraki toplantısının 20 Eylül tarihinde New York’ta düzenlenmesi yönünde de karar aldı.

Papa Franciscus’un komite üyeleri ve genel sekreterini memnuniyetle karşıladığını, aynı zamanda onları ‘kardeşliğin kurucuları’ olarak nitelendirdiğini dile getiren Ezher Şeyhi, Vatikan Apostolik Kütüphanesi tarafından komite üyelerine İnsani Kardeşlik Belgesi’nin bir kopyasının hediye edildiğini de söyledi.

Ezher Üniversitesi’nden bir kaynak, komitenin İnsani Kardeşlik Belgesi’nin girişim ve programlarını hayata geçirmek için çalışmakla beraber dünya barışı ve bir yaşamak hedefiyle belgenin içerdiği fikirleri yaymak için uluslararası toplantılar düzenleyeceğini söyledi.

Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid, İnsani Kardeşlik Belgesi Yüksek Komitesi’nin oluşumunun duyurulmasından sonra yaptığı açıklamada, komitenin, hoşgörü, işbirliği ve birlikte yaşamayı teşvik eden girişimlerinin uygulanması noktasında ortak vizyonun hayata geçirilmesi amacıyla kurulduğunu ifade etmişti.

Ajanslar