Uzmanlar, uluslararası STK'leri, Afgan çocuklar için acil harekete geçmeye çağırdı

Uzmanlar, ABD’nin 20 yıl süren Afganistan işgalinde, Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR), çocuklara ve kadınlara yönelik hiçbir somut çalışmada bulunmadığını belirterek, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) başta olmak üzere uluslararası STK’leri acilen harekete geçmeye çağırdı.

Uzmanlar, uluslararası STK'leri, Afgan çocuklar için acil harekete geçmeye çağırdı

Afganistan’ı istikrar getirme vaadiyle 2001’de işgal eden ABD, ülkeyi tam bir kaosa sürükledi. 38 milyon nüfusun yaklaşık yüzde 54’ü yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Birleşmiş Milletlerin 2009-2019 yıllarını kapsayan istatistiklerine göre Afganistan'da sivil ölümlerin sayısı 111 bini geçti.

Ağustos 2021’de yayınlanan BM "Silahlı çatışmalar ve çocuklar" raporuna göre ise son iki yılda Afganistan’da binlerce çocuk öldürüldü. Çocuk ölümlerinin, yaralanma ve kayıpların yüzde 46'sından silahlı gruplar ve Taliban’ın, yüzde 35'inden ise hükümetin sorumlu olduğu kaydedildi.

BM raporunda ülkede yaklaşık 4,2 milyon çocuğun okula gitmediği, 2021 yılı Ocak ayından beri 2 binden fazla çocuk hakları ihlali yaşandığı belirtildi. Yaklaşık 435 bin kadın ve çocuk ülke içinde zorla yerinden edildi.

BM Çocuklara Yardım Fonundan yapılan son açıklamalara göre de Ocak 2019 ile Aralık 2020 arasında 5 bin 770 Afgan genç öldürüldü, birçoğu da yaralandı.

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore, ağustos ayında yaptığı açıklamada, Afganistan genelinde 10 milyon çocuğun hayatta kalmak için insani yardıma muhtaç olduğunu belirterek, bu yıl 1 milyon çocuğun akut beslenme yetersizliğinden ölebileceği uyarısında bulundu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin 2019 verilerine göre ise 2,6 milyon Afganlı yerinden edildi, bunun yarısına yakınının çocuklardan oluştuğu tahmin ediliyor. 2021 yılının ilk yarısında kayıp çocuk sayısı en yüksek seviyelere ulaştı. Ülkede her 3 kayıptan biri çocuk.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) raporlarına göre de 10 ila 17 yaşları arasındaki çok sayıda erkek çocuk kuraklık, çatışma ve ekonomik nedenlerle Avrupa’ya gitmek için tehlikeli yolculuklara çıkıyor.

İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Save the Children’ın hazırladığı raporda ise Afganistan’da 2005-2019 yılları arasında 26 binden fazla çocuk öldürüldü. Gelecek yıllarda Afganistanlı çocukları bekleyen en büyük sorunun, gıdaya ulaşma olacağı vurgulanan raporda, kuraklık ve göç nedeniyle milyonlarca çocuğun açlıkla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuldu.

"Bu raporlar günah çıkarmaktan başka bir anlam taşımıyor"

Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu ise 20 yıldır Afganistan’da olmasına rağmen UNICEF’in bugüne kadar Afgan çocuklarına veya kadınlarına yönelik "dişe dokunur bir faydası" olmadığını söyledi.

ABD işgalinden beri ülkede 1 milyondan fazla insanın öldüğünü kaydeden Şeyhanlıoğlu, UNICEF’in Amerika’nın ülkeyi terk ettiği bir dönemde bu tür "dehşet" içerikli raporlar yayınlamasının manidar olduğunu vurguladı.

Şeyhanlıoğlu, "Afganistan ile ilgili yaklaşık 11 tane uluslararası toplantı yapıldı. Donör ülkelerden çok büyük meblağlar gitti. Maalesef bu paraların hiçbiri çocukların eğitim, sağlık ve geleceklerini dizayn etmek için kullanılmadı." dedi.

UNICEF’in ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından yayınladığı raporların günah çıkarmaktan öteye gitmediğini ifade eden Şeyhanlıoğlu, "UNICEF’in, ‘Biz Afganistan’da 1 milyon çocuğu, eğitim, sağlık veya yaşam standardı olarak şuradan şuraya taşıdık’ şeklinde bir açıklaması veya raporu var mı? Önce bunu açıklasınlar.” diye konuştu.

Şeyhanlıoğlu, Suriye iç savaşından sonra yaklaşık 150 bin çocuğun Avrupa’da kaybolduğunu hatırlatarak, Afganistanlı çocukların da aynı tehlike ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Afganistan’daki çocuk ölüm, yaralanma ve kayıplarıyla ilgili raporların gerçekleri yansıtmadığını ileri süren Şeyhanlıoğlu, şunları kaydetti:

"20 yıl içinde ABD, Batı ülkeleri ile uluslararası sivil toplum kuruluşları tarafından çocuklara ve kadınlara yönelik hiçbir faydalı eylem yapılmadı. Afganistan’da çocuklar yetersiz beslenmeden öldü, eğitimden uzaklaştırıldı. Sağlıklarına yönelik alt yapılar yok edildi. Bunun tek sorumlusu Taliban değil, Afgan halkı değil. Şu anda yaşanan insani krize müdahale için başta İslam İş Birliği Teşkilatı olmak üzere uluslararası STK’lerin acil harekete geçmesi gerekiyor."

Şeyhanlıoğlu, işgalden sonra Afganistan’ın uyuşturucu tarlasına dönüştürüldüğünü kaydederek, "Uyuşturucuya bulaşmış Afgan çocuklarının UNICEF tarafından iyileştirildiğine dair bir rapor neden yok?" ifadesini kullandı.

AA