Usame Müslim: Babam son nefesine kadar İslam’a hizmet etti

Suriye'nin tanınmış âlimlerinden olan Prof. Dr. Mustafa Müslim, Gaziantep’te Covid-19’dan dolayı tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Usame Müslim: Babam son nefesine kadar İslam’a hizmet etti

Yıllardır İslam’a hizmet eden Suriye’nin önemli tefsir âlimlerinden olan Ez-Zehra Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Müslim (81), Suriye’deki iç savaş nedeniyle yaklaşık 10 yıl önce Türkiye’ye gelerek önce Şanlıurfa’ya ardından da Gaziantep’e yerleşti.

Geçtiğimiz hafta Covid-19 testi pozitif çıkan Müslim, yaklaşık 10 gündür Gaziantep Abdülkadir Yüksel Devlet Hastanesi’nde tedavi görüyordu.

Tedavisi zorlu geçen Müslim, 3 gün önce hastanenin yoğun bakım ünitesine alındı. Sabah saatlerinde durumu kötüleşen Müslim, yapılan tedaviye rağmen kurtarılmayarak Hakk’a yürüdü.

Müslim’in vefat ettiğini duyan ailesi, yakınları ve sevenleri hastaneye geldi. Eşi de aynı hastanede halen tedavi gören Müslim'in cenazesi, 19 Nisan Pazartesi Günü Hanifi Şireci Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Asri Mezarlığa defnedileceği öğrenildi.

Öte yandan Gaziantep Valisi Davut Gül, Abdülkadir Yüksel Devlet Hastanesi’ne gelerek Müslim’in ailesi ile görüştü. Vali Gül, Müslim için taziye dileklerini ilettikten sonra hastaneden ayrıldı.

Âlim Müslim'in vefatı sevenlerini üzerken oğlu Usame Müslim, İLKHA muhabirine, yaklaşık 10 gündür hastanede tedavi gören babasının bugün vefat ettiğini söyledi.

“Annem için dua bekliyoruz”

Babasının iki hafta önce Covid-19 hastalığına yakalandığını belirten Müslim, “Durumu kötüleşti, bizde bunun üzerine hastaneye getirdik. Burada yoğun bakıma alındı. Bugün bize felç geçirdiğini ve bununla vefat ettiğini haber verdiler. Bütün kardeşlerimiz bu hastalığa dikkat etsinler ve basite almasınlar. Bu hastalık ailemize zarar verdi. Basit diğer gripler gibi değildir. Hepinizden annem ve babam için dua bekleriz. Annem halen hastanededir.” ifadelerini kullandı.

“Babam vefat etmeden önce bile bize ilmi ve âlimleri vasiyet etti”

Babasının son nefesine kadar İslam’a hizmet ettiğine dikkat çeken Müslim, “Babam Şeyh Mustafa Müslüm’i kaybettiğimiz için İslam alemine taziyelerimi sunuyorum. Her durumda Allah'a hamdolsun. Babam âlim ve dini seven Müslüman biriydi.  Dini yaymayı ve Kur'an tefsirini seviyordu. Bugün vefat etmeden önce bile bize ilmi ve âlimleri vasiyet etti. 81 yaşına geldiği halde Suriye'de, Türkiye'de ve diğer bütün ülkelerde ilim halkalarından ayrılmıyordu. İlim öğreniyor ve ilimi yayıyordu. Herkesten babama dua etmesini talep ediyorum.” dedi.

Aile olarak babalarını Gaziantep’te defnetmeye karar verdiklerini belirten Müslim, 19 Nisan Pazartesi Günü Hanifi Şireci Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından babalarını Asri Mezarlığa defnedeceklerini söyledi.

“Babam tefsirde uzman biriydi”

Babasının birçok öğrenci yetiştirdiğine dikkat çeken Müslim, “İnşallah onun öğrencilerinden alimler kalacaktır. Ona dua edeceklerdir. Allah'ın izniyle onun kitaplarını okuyacaklardır. Onun Kur’an icazı ve tefsir alanlarında çok kitapları vardır. Yine birçok risaleleri bulunuyor. Babam yüksek lisans ve doktora gözetmeniydi. Kur’an Araştırmaları Merkezinin başındaydı. Son üç-dört ayda da sürekli Kur’an tefsirini yapıyordu. Herkes babamın kitaplarını okusun ve babamın ilminden istifade etsin. Babam tefsirde uzman biriydi.” şeklinde konuştu.

Âlim Prof. Dr. Mustafa Müslim kimdir?

1940 yılında Suriye’nin Kobani kentinde dünyaya geldi. İlköğrenimini Kobani’de tamamlayan Müslim, orta ve lise öğrenimini ise Halep’teki “Hüsreviyye Lisesi” de denilen Şer’i Lisede gerçekleştirdi. 1961 yılında buradan mezun olan Müslim, daha sonra ise Dimaşk’a (Şam) Üniversitesindeki Kulliyyetu’ş-Şeria’da (İslam Hukuku Fakültesi) okudu. 1965 yılında buradan mezun olan Müslim, İlahiyat Fakültesi tefsir alanında 1965’te lisans, 1969’da yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1974 yılında tefsir doktoru oldu. 1994 yılında ise profesör unvanı aldı.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) çeşitli üniversitelerde idari ve ilmi görevler alan Müslim, 2010 yılında emekliye ayrıldı.

2011’de Suriye’deki iç savaştan dolayı Türkiye’ye gelen Müslim, Şanlıurfa’da 2 yıl kaldıktan sonra 6 yıl önce Gaziantep’te yerleşti.

İç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan Müslim, Suriyelilerin eğitim öğretimlerinin kesintiye uğradığını görünce merkezi Şanlıurfa’da olan Ez-Zehra Üniversitesi’ni kurdu.

Gaziantep’teki Ez Zehra Üniversitesi 2017-2018 yılının ilk mezunlarını vermenin sevincini yaşamıştı.

17 kitap ve çok sayıda araştırma yayınlayıp ilmi istişarelerde bulunarak konferanslara katılan Müslim, İmam Muhammed İbn Suud Üniversitesi, El-Şarika Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Irak’taki Dohuk Üniversitesi’nin de kuruluş üyesiydi.

İLKHA