Ürdün, Müslüman Kardeşler'i yasakladı: Ana muhalefet tehlikede

Ürdün İçişleri Bakanlığı, Müslüman Kardeşler’in artık yasa dışı bir örgüt olarak kabul edildiğini, grupla ilişkili tüm siyasi faaliyetlerin yasaklandığını ve ofislerin kapatılacağını bildirdi.

Ürdün, Müslüman Kardeşler'i yasakladı: Ana muhalefet tehlikede

Batı’nın 'yakın müttefiki' olarak görülen Ürdün, İslami Müslüman Kardeşler grubunu hedef alan kapsamlı bir yasağı duyurdu.

Bu adım, ülkenin en büyük muhalefet partisinin de kapatılabileceği anlamına geliyor.

Yetkililer, Müslüman Kardeşler’i saldırı planlamakla suçlarken, bölge genelinde grupla bağlantılı olan İslami Hareket Cephesi, geçen yıl yapılan parlamento seçimlerinde en çok sandalyeyi kazanmıştı.

Bu seçimler, Gazze'de yaşanan savaş nedeniyle İsrail’e karşı düzenlenen kitlesel protestoların gölgesinde gerçekleşmişti.

Krallık, Müslüman Kardeşler’i 10 yıl önce yasaklamış, ancak daha sonra hareketten ayrılan bir gruba resmi ruhsat vermiş ve İslami Hareket Cephesi’nin faaliyetlerini bazı sınırlamalarla sürdürmesine müsaade etmişti. Şimdilik, son yasağın ne kadar kapsamlı olacağı belirsizliğini koruyor.

Çarşamba günü yapılan açıklamanın ardından polis, İslami Hareket Cephesi’nin genel merkezini kuşatarak arama yaptı ve birçok belgeye el koydu.

İçişleri Bakanlığı, Müslüman Kardeşler’in artık yasa dışı bir örgüt olarak kabul edildiğini, grupla ilişkili tüm siyasi faaliyetlerin yasaklandığını ve ofislerin kapatılacağını bildirdi. Ayrıca, grubun mal varlıklarına el koyma sürecinin hızlandırılacağı duyuruldu.

Bakanlık, grup üyelerinin gizli şekilde faaliyet yürüttüğünü ve ülkenin istikrarını bozacak girişimlerde bulunduğunu ifade etti. "Feshedilmiş Müslüman Kardeşler’in üyeleri, güvenliği ve ulusal birliği zedeleyerek kamu düzenini bozmuştur," denildi.

Ayrıca, grup liderlerinden birinin oğlunun da güvenlik güçlerine karşı kullanılmak üzere bomba üretenlerle birlikte hareket ettiği öne sürüldü. Ancak isim ya da detay verilmedi.

Geçen hafta da Ürdün, kısa menzilli füze üretmek, patlayıcı ve otomatik silah bulundurmak, kullanıma hazır bir füzeyi saklamak ve yasa dışı şekilde insan toplamakla suçlanan 16 kişiyi gözaltına aldığını duyurmuştu.

Hükümet bu kişilerin “ruhsatsız gruplara” mensup olduğunu belirtti ki bu da Müslüman Kardeşler’e bir gönderme olarak değerlendirildi.

Müslüman Kardeşler tüm suçlamaları reddederek Ürdün’ün güvenliğine bağlı olduklarını belirtti.

İslami Hareket Cephesi Genel Sekreteri Wael Al-Saqqa, partisinin Müslüman Kardeşler dahil hiçbir örgütsel yapıyla ilişkisinin olmadığını söyleyerek, yasaların gereklerine uygun hareket ettiklerini ifade etti.

“Her zaman kamu düzenine, yasaya ve anayasaya bağlı olduğumuzu açıkça ifade ettik,” diyen Al-Saqqa, güvenlik güçlerinin genel merkeze yaptığı baskının kendilerini şaşırttığını sözlerine ekledi.

Ürdün; İsrail, işgal altındaki Batı Şeria, Suriye, Irak ve Suudi Arabistan’la komşu olup, çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapan, farklı çatışmalardan etkilenen bir ülke konumunda.

euronews