Uluslararası Af Örgütü: Arakan'da siviller 'gelişigüzel' hava saldırılarında katledildi

Uluslararası Af Örgütü, Myanmar ordusunun Arakan'da gerçekleştirdiği rastgele hava saldırılarında sivillerin katledildiğini, işkence ve gözaltınların artarak devam ettiği belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü: Arakan'da siviller 'gelişigüzel' hava saldırılarında katledildi

Myanmar ordusunun Müslüman Rohingyaların yaşadığı Arakan eyaletine yaptığı hava saldırılarında birisi 7 yaşında bir çocuk en az 19 sivil hayatını kaybetti.

Ülkenin kuzey batısında gerçekleşen saldırılar sonrası Uluslararası Af Örgütü'nün (AI) raporuna göre Arakan ve Chin eyaletlerinde Müslümanların yaşadığı köyler de yakılarak yok edildi.

Af Örgütü, Budist Myanmar yönetimi ile Arakan Müslümanları arasında artan tansiyondan dolayı Birleşmiş Milletler'i (BM) göreve çağırırken, Müslümanların çoğunlukta yaşadığı köylerde insanlara işkence edildiği, Covid-19'dan dolayı dışarı çıkamayan bölge halkının evlerine Myanmarlı askerler tarafından baskınlar düzenlendiği kaydedildi.

AI yayınladığı raporunda Myanmar ordusunun savaş suçu işlediğini belirtirken, BM Güvenlik Konseyi'nin konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) götürmesi gerektiğini duyurdu.

Uluslararası Af Örgütü Asya Pasifik Direktörü Nicholas Bequelin yaptığı açıklamada, "Myanmar yönetimi insanlara Covid-19 sebebiyle evde kalma yönünde baskı yaparken Arakan ve Chin eyaletlerinde insanların evlerini yakıyor ve sivilleri öldürüyor" diye konuştu.

Çarşamba günü açıklanan raporda, Myanmar ordusunun Müslüman Rohingyalara yönelik kendisine özel baskın taktikleri uyguladığı ve bunu sürekli hale getirdiği bilgisi de yer alıyor.

Ocak ayından beri Arakan'dan 10 bin kişi göç etti, internet 1 yıldır kesik

Arakan Müslümanları ile Myanmar ordusu arasındaki tansiyon 4 Ocak'ta Arakan Ordusu (AA) tarafından Myanmar yönetimine ait karakollara baskın düzenlenmesi sonrası artmıştı. BM İnsan Hakları Komisyonu, son altı aydır yükselen tansiyon sebebiyle yaklaşık 10 bin bölge halkının evlerini terk ederek göç etmek zorunda kaldığını duyurdu.

Ayrıca bölgede internet erişiminin de bir yıldır kesik olduğu, bölge halkının iletişimde büyük zorluklar yaşadığı belirtiliyor.

BM'ye göre sadece mayıs ayında çıkan çatışmalarda Myanmar ordusu Tatmadaw'ın saldırıları sonucu en az 30 Arakanlı Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetimi AA'yı 23 Mart 2020 tarihinde yasa dışı örgüt olarak kabul ettiklerini açıklamıştı.

Myanmar ordusunun mart ayı ortasında Chin eyaletine bağlı Paletwa şehrine düzenlediği hava saldırılarında uluslararası insan hakları örgütleri kaynaklarına göre en az 11 kişi hayatını kaybetmişti.

Euronews