Türkiye heyeti İdlib ve Libya’yı görüşmek üzere Rusya’da

Türkiye heyeti hem Suriye hem de Libya konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’da.

Türkiye heyeti İdlib ve Libya’yı görüşmek üzere Rusya’da

İdlib’de Esat güçlerinin hava saldırılarını yoğunlaştırmasının ardından yeni bir göç tehdidiyle karşı karşıya olan Türkiye Rusya ile temasta. Türk heyeti hem Suriye hem de Libya konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’da.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada, Rusya ve Suriye ordusunun hava saldırılarını yoğunlaştırdığı İdlib’den 80 binden fazla Suriyeli sivilin Türkiye’ye doğru göç etmeye başladığını söylemişti.Türkiye’nin yeni bir göçmen grubuna daha ev sahipliği yapacak konumda olmadığını söyleyen Erdoğan, Suriye’nin kuzeybatısındaki şiddetin sonlandırılmaması halinde Avrupa ülkelerinin de bu durumun sonuçlarından etkileneceği uyarısında bulundu.

Moskova’ya giden ve İdlib konusunda temaslarda bulunacak Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlık ediyor.

Heyetin Rusya ziyareti Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıması planlanan Türk Akımı doğal gaz boru hattı projesinin açılışını yapmak üzere gideceği Türkiye ziyareti öncesine rastlıyor.

NATO üyesi Türkiye aynı zamanda Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması sebebiyle de ABD’nin ve diğer NATO müttefiklerinin tepkilerinin odağında.

Moskova’yla temasların gündeminde Libya da var

Rusya’da bulunan Türk heyetinin temaslarında Türkiye’nin Libya’ya askeri destek vermesi olasılığının da gündeme gelmesi bekleniyor.

Ankara ve Trablusgarp hükümeti 27 Kasım’da deniz yetki alanlarının sınırlandırmasına ilişkin mutabakat imzalamış, iki taraf arasındaki askeri işbirliğini de arttırmasına olasılık tanıyan anlaşma her iki ülkenin meclisleri tarafından onaylanmıştı.

Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesi ihtimalinin gündeme gelmesinin ardından Rusya konuyla ilgili endişeli olduğunu açıklamıştı.

VOA