Tunus'ta zulüm sürüyor: Nahda Hareketi Başkan Yardımcısı’nın tutukluluğu 4 ay daha uzatıldı

Tunus'ta Nahda Hareketi'ni sindirmeye yönelik kurulan komplolar sonucu oluşturulan dosyalar üzerinden yargılananlara yönelik huksuzluk devam ediyor.

Tunus'ta zulüm sürüyor: Nahda Hareketi Başkan Yardımcısı’nın tutukluluğu 4 ay daha uzatıldı

Tunus Terörle Mücadele Şubesi’ndeki soruşturma hakimi, Nahda Hareketi’nin siyaset sahnesinde öne çıktığı 2012 ve 2013 yıllarında Tunuslu gençlerin ülke dışındaki sözde kamplara gönderildiği iddiasıyla açılan davayla bağlantılı olarak tutuklanan bazı sanıklarla ilgili tutukluluk süresinin 4 ay daha uzatılmasına karar verdi.

Söz konusu tutuklananlar arasında, eski İçişleri Bakanı ve Nahda hareketi Başkan Yardımcısı Ali el-Ureyd de yer alıyor.

Söz konusu karar, Tunus Kartaca Uluslararası Havalimanı’ndaki Uçak Koruma Ekibi’nin eski Başkanı Abdulkerim Ubeydi ve En Nahda hareketinin liderlerinin emirlerine uyduğu iddiasıyla suçlanan Kartaca Uluslararası Havalimanı eski Başkanı Fethi Baladi’nin yanı sıra İçişleri Bakanlığı’ndaki çok sayıda eski güvenlik yöneticisini içeriyor.

Bu davada yer alan suçlamalar karşısında güvenlik ve adli soruşturmalara, yasaklı Ensaru’ş Şeria'nın liderlerinden Seyfeddin er-Rayes de bilinçli olarak dahil edildi ve kendisi de bu davada tutuklananlar arasında yer alıyor.

Temmuz 2015’te çıkarılan Terörizm ve Kara Para Aklamayla Mücadele Kanunu’nun uygulanması kapsamında tutukluluk süreleri iki kez 4 ay daha uzatılmıştı.

Adli ve güvenlik soruşturmaları, Nida Tunus Hareketi Partisi’nden eski milletvekili Fatıma el-Masdi’nin, yaptığı şikayet üzerine başlatılmıştı.

Bu şikayet üzerine, Nahda Hareketi’nin Başkan Yardımcısı Ali el-Ureyd, 19 Aralık 2022’de tutuklanmıştı. Ancak bu davada herhangi bir yargı kararı çıkmadı.

Nahda Hareketi’nin Yürütme Ofisi ve Şura Konseyi, Ureyd’in serbest bırakılmasını talep ederek, ‘İslamcıların Tunus siyaset sahnesindeki varlığına karşı olan bir siyasi parti tarafından’ yapılan bu şikayetin kötü niyetli olduğunu vurguladı.