Tunus’ta muhalefete siyasi baskı derinleşiyor: Gannuşi'ye 22 yıl hapis cezası
Tunus'ta Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi ve birçok muhalif siyasetçi, yargı eliyle susturulmak isteniyor. "Instalingo" davasında Gannuşi’ye 22 yıl, eski Başbakan Meşişi’ye 35 yıl hapis cezası verilirken, gazeteciler de ağır cezalara çarptırıldı. Yargının siyasi baskı aracı haline geldiği eleştirileri artıyor.
![Tunus’ta muhalefete siyasi baskı derinleşiyor: Gannuşi'ye 22 yıl hapis cezası](https://habernas.com/uploads/images/2025/02/image_750x_67a64019b9fd0.jpg)
Tunus'ta yargının siyasi bir silah olarak kullanıldığını gösteren kritik bir gelişme yaşandı. Tunus Birinci Derece Mahkemesi Ceza Dairesi, *"Instalingo" davasında muhalif siyasetçilere ve gazetecilere ağır hapis cezaları verdi. Bu kapsamda, Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Yurt dışında bulunan gazeteci Şehrazad Akkaşa hakkında 27 yıl, gazeteci Şeda Belhac Mübarek hakkında ise 5 yıl hapis cezası verildi. Bu kararlar, ülkede basın ve ifade özgürlüğüne yönelik sert müdahalelerin sürdüğünü gözler önüne serdi.
Bununla birlikte, eski bakan Lotfi Zeytun 35 yıl, İçişleri Bakanlığı eski sözcüsü Muhammed Ali Al-Aravi 13 yıl, eski Başbakan Hişam el-Meşişi ise 35 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca, mahkeme sanıkların mal varlıklarına el koyma kararı aldı.
Bu ağır ve tartışmalı cezalar, Tunus yönetiminin muhaliflerini yargı yoluyla susturma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Muhalefeti tamamen etkisiz hale getirmek amacıyla yargının araçsallaştırıldığı eleştirileri giderek artarken, uluslararası insan hakları kuruluşlarının bu gelişmelere nasıl tepki vereceği merak konusu.