Tunus’ta emekli askerler parti kurdu

Tunus’ta emekli askerler ilk kez bir siyasi parti kurdu. “Tunus İçin Yola Çık” adını taşıyan parti, çarşamba günü bir basın toplantısı düzenleyecek.

Tunus’ta emekli askerler parti kurdu

Tunus’ta emekli askerler ilk kez bir siyasi parti kurdu. “Tunus İçin Yola Çık” adını taşıyan parti, ekonomik ve siyasi programını açıklamak için çarşamba günü bir basın toplantısı düzenleyecek. Yeni partinin başkanlığını ordunun eski subaylarından Mustafa Sahip el- Tabi yapıyor. Tabi, konuya dair yaptığı değerlendirmede “Şerefimizi yeniliyoruz” dedi.

Söz konusu siyasi hareketi diğerlerinden ayıran özellik, emekli askerler, güvenlik görevlileri ve askeri akademide yetişmiş olanlar tarafından kurulması. Mustafa Sahip el- Tabi partinin amacını Tunusluları ulusal bir fikir birliği içinde hak, sorumluluk, hesap verebilirlik, çeşitlilik, gerçekçilik temelinde birleştirmeye çalışmak, ülkenin zenginliklerini millileştirilerek yenilenebilir özellikle de güneş enerjisinden yararlanarak enerji sorununu çözmek olarak açıkladı.

Tunus İçin Yola Çık Partisi Başkanı, 1995 yılında ordudan istifa etmiş ve 2011 yılındaki Yasemin Devrimi’nden sonra Uzlaşı Partisi’ni kurmuştu. İslami referanslarla kurulan Nahda Hareketi’nin zaferiyle sonuçlanan seçimlerde sandalye kazanamamıştı.

Bu yeni siyasi hareketle ilgili değerlendirmelerde bulunan siyasi analist Halil el- Hannaşi, Tunus’ta ordudan ayrılmış bir kişinin liderliğinde, asker emeklilerinin kurduğu bir partinin Tunuslular arasında endişe yarattığını söyledi. Endişenin sebebi olarak da Libya’da Halife Hafter’in yaptıkları ile karşılaştırılması ve aynı sonuçların yaşanma ihtimali olduğunu belirtti. Analist benzer durumun Sudan’da iktidarı ele geçirmeye çalışan ordu ile komşu Cezayir’de de yaşandığına dikkat çekti.

Ajanslar