Tunus halkı sokaklara döküldü: "Diktatör Said defolup gitsin"

Tunuslular, 13 Eylül'de Tunus'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde İçişleri Bakanlığı önünde Cumhurbaşkanı Kays Said'in politikalarına karşı protesto gösterisi düzenleyerek, gözaltına alınan muhaliflerin bırakılmasını istediler.

Seçim yaklaşırken 'benzeri görülmemiş' bir baskınla Ennahda partisinin 100'den fazla üyesi tutuklandı.

Ennahda Partisi, tutuklamaları "yasayla garanti altına alınan en temel hakların ihlali ve benzeri görülmemiş bir baskın kampanyası" olarak nitelendirerek, partinin yürütme kurulu üyesi Muhammed Guelvi ve bölgesel parti liderlerinden Muhammed Ali Buhatim'in de aralarında bulunduğu 116 üyenin tutuklandığını duyurdu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) gibi insan hakları örgütleri   , 2019'dan bu yana görevde olan Cumhurbaşkanı Kays Said'i, yeniden seçilmesini sağlamak amacıyla cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabilecek kişileri yargılamak ve dışlamakla suçluyor. 

Said, 2021'de parlamentoyu feshedip yargı yetkilerini ele geçirerek kararnamelerle yönetme yetkisine sahip olması da dahil olmak üzere anayasal darbe olarak tanımlanan önlemlerle iktidardaki kontrolünü giderek daha da sıkılaştırdı. 

Son yıllarda çok sayıda muhalif isim hapse atıldı; bunların arasında, yaklaşan 6 Ekim seçimlerinde Saied'e karşı yarışmasına izin verilen sadece iki cumhurbaşkanlığı adayından biri olan ve geçen hafta tutuklanan Ayachi Zammel de vardı.

Nahda'nın lideri Raşid Gannuşi, Said'e yönelik eleştirel yorumları nedeniyle Nisan 2023'ten bu yana hapiste tutuluyor .

Cuma günü Tunus'ta protestocular Said ve politikalarına karşı gösteri düzenledi.

Eylemciler, "Diktatör Said defolup gitsin", "Korku yok, terör yok, sokaklar halka aittir" sloganları attı.

İnsan Hakları Birliği Başkanı Bassam Trifi, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Gerçekten tehlike altında olan özgürlükleri ve hakları savunmak için sokaktayız" dedi.

"Seçim komisyonu mahkeme kararına saygı göstermeli ve adaylara yönelik kısıtlamaları sonlandırmalıdır. Aksi takdirde, bu demokratik olmayan bir seçim anlamına gelir."

Kaynak: Middleeasteye