Trump Türkiye’ye yaptırımlar da öngören tasarıyı imzaladı

Trump, geçen hafta Senato’dan geçen, S-400 ve TürkAkım projesi nedeniyle Türkiye'ye de yaptırımlar öngören yasa tasarısını imzaladı. Washington'un bu adımına Almanya, Rusya ve Avrupa Birliği'nden tepki var.

Trump Türkiye’ye yaptırımlar da öngören tasarıyı imzaladı

Donald Trump, Temsilciler Meclisi'nin ardından 17 Aralık’ta Senato'da da kabul edilen ve Türkiye’ye karşı yaptırımları da içeren savunma bütçe tasarısını imzaladı.

Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) adını taşıyan 738 milyar dolarlık rekor savunma bütçesi, Türkiye’ye hem Rusya’dan alınan S-400’ler hem de TürkAkım projesi nedeniyle yaptırımlar öngörüyor.

Trump’ın Washington’daki Andrews Hava Üssü’nde imzaladığı yasada, Rusya'dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemleri nedeniyle F-35 programından çıkarılan Türkiye'ye F-35 uçaklarının satılmasının yasaklanması da yer alıyor.

Yasa, yine Rus doğalgazını Avrupa’ya taşıması planlanan Kuzey Akım 2 projesine karşı da yaptırımları içeriyor. Söz konusu boru hattı projelerinde yer alan gemiler ve gemilerle bağlantılı yabancı uyruklu kişilere karşı yaptırım uygulanması öngörülüyor.

ABD hükümetinin yaptırımdan etkilenecek kişi ve kurumların isimlerini belirlemek için 60 günlük süresi bulunuyor. İsviçre'de bulunan offshore şirketi Allseas'in Kuzey Akım 2 projesi faaliyetinde kullandığı 382 metre uzunluğundaki gemisi Pioneering Spirit'in yaptırımlardan etkileneceği tahmin ediliyor.

DW