Taliban, yurt dışındaki Afganların durumu iyileştirilene kadar tahliyeleri durdurduğunu açıkladı

Taliban hükümeti, yurt dışına tahliye edilenlerin durumu düzelene kadar ülkelerini terk etmek isteyen Afganların ülkeden çıkmasına artık izin verilmeyeceğini duyurdu.

Taliban, yurt dışındaki Afganların durumu iyileştirilene kadar tahliyeleri durdurduğunu açıkladı

Katar ve Türkiye'de binlerce Afgan'ın "çok kötü koşullarda yaşadığına" dair raporlar aldıklarını söyleyen Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahit, "Hükümetin insanları koruma sorumluluğu var, bu yüzden (Afganların tahliyeleri) hayatlarının tehlikede olmadığından emin olana kadar durdurulacak," ifadelerini kullandı.

Mücahit, bu cevabı sınır yetkililerine ne hava yoluyla ne de karayoluyla kimsenin tahliye edilmesine izin vermemeleri talimatı verildiğine dair sosyal medyada dolaşan iddialarla ilgili sorulan soruya karşılık olarak verdi.

İktidara geldikten sonra Taliban, geçerli pasaport ve vizeleri olması koşuluyla Afganların istedikleri gibi gelip gitmekte özgür olacaklarına söz vermişti.

Yeni hükümetin tahliyelerin süresiz olarak devam edeceğine dair hiçbir söz vermediğini vurgulayan Mücahit ise "Başlangıçta, Amerikalıların endişe duydukları insanları alabileceklerini söyledik. Ama bu süresiz bir söz değildi," ifadelerini kullandı.

Sözcü gelecekte Afganistan'dan ayrılmak isteyen ailelerin bunu yapmak için geçerli bir "mazereti" olması gerekeceğini vurguladı.