Taliban, ABD’yi DEAŞ'lıları Afganistan’a taşımakla suçladı

Taliban hareketi, ABD kuvvetlerini Suriye ve Irak’tan havayolu aracılığıyla Afganistan’a DEAŞ militanlarını transfer etmekle suçladı.

Taliban, ABD’yi DEAŞ'lıları Afganistan’a taşımakla suçladı

Taliban hareketi, ABD kuvvetlerini Suriye ve Irak’tan havayolu aracılığıyla Afganistan’a DEAŞ militanlarını transfer etmekle suçladı. Söz konusu suçlama, ABD ve Taliban temsilcilerinin “ABD birliklerinin Afganistan’dan geri çekilmesi ve ülke topraklarının ABD ve müttefiklerine karşı bir saldırı üssü olarak kullanılmamasını” da içeren bir barış anlaşmasına ulaşılmaya çalışıldığı bir vakitte yapıldı.

Taliban’ın müzakere heyetinden Muhammed Nebi Ömeri, DEAŞ’ı İslam karşıtı ve yandaşları dışındaki Müslümanları tekfir eden örgüt olarak niteledi. Nebi Ömeri, Cumhurbaşkanı Eşref Gani hükümeti yetkililerinin ve üst düzey kabile liderlerinin ABD’nin Afganistan’a DEAŞ militanı transfer ettiğinden haberdar olduğunu vurguladı.

Öte yandan Taliban, çok sayıda vilayette Afgan hükümetine karşı operasyonlar gerçekleştirdiğini ifade etti. Taliban tarafından yayınlanan bildiriye göre, kuvvetleri, Şavalkot kasabasındaki bir güvenlik merkezinin kontrol kulesine saldırı düzenledikten sonra Kandehar vilayetinde iki askeri öldürdüklerini duyurdu.

Afgan temsilcilerin Taliban temsilcilerle Doha’da Afganistan barışına dair yaptığı görüşmeler hakkında iyimser bir atmosferin olmasına ve ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad’ın müzakerelerin yedinci turunda kaydedilen ilerlemelerden memnuniyetini belirtmesine rağmen Afganistan’daki birçok vilayet, hükümet ve Taliban güçler arasında çatışmanın tırmanışına tanık oluyor.

Ajanslar