Takas anlaşması: Her rehine için bir gün olmak üzere 142 günlük ateşkes

İşgalci İsrail ve Hamas içinde ‘Paris önerisi’ konusunda bazı anlaşmazlıklar olduğu yönünde haberler basına sızdırılıyor

Takas anlaşması: Her rehine için bir gün olmak üzere 142 günlük ateşkes

İşgalci İsrail'in, takas anlaşması önerisine Hamas Hareketi’nin yanıtını beklerken ve anlaşmanın yürürlüğe girmesi için uzun müzakereler gerekeceği tahmin edilirken, birkaç gün önce Paris’te ABD’li, Siyonist İsrailli, Katarlı ve Mısırlı yetkililer aracılığıyla şekillendirilen öneriye ilişkin daha fazla ayrıntı ortaya çıktı. Öneriye göre Gazze’de yaklaşık 135 rehine için 142 güne kadar çatışmaların durdurulması öngörülüyor. Bu da her rehine için bir gün ateşkes, birinci ve ikinci aşamalar arasında müzakereler için ek yedi gün süre tanınması anlamına geliyor.

Siyonist rejim kaynakları, hükümetin nihai bir pozisyon belirlemeden önce Katar’ın önerisine Hamas’ın yanıtını beklediğini ve gerçek müzakerelerin başlamasının uzun zaman alacağına inandıklarını söylediler.

İşgalci İsrail'in Güvenlik Kabinesi, cuma günü, kapsamlı bir toplantıda anlaşmayı tartışmış ve toplantı anlaşmanın şartları hususunda pek çok tartışmaya tanık olmuştu. Binyamin Netanyahu ve diğerlerinin tutumları, anlaşmayı mevcut haliyle geçirmenin zor olacağını gösterdi. Netanyahu oturumda kabul edilemeyecek üç şartın olduğunu söylemişti. Bunlar; Hamas’ı ortadan kaldırmadan savaşın durdurulması, binlerce ‘militanın’ serbest bırakılması ve ordunun Gazze Şeridi’nden kalıcı olarak çıkması.

Hamas, Filistinli direniş gruplarıyla başlattığı kapsamlı istişareler ve Gazze Şeridi liderleriyle iletişim kurmanın zorluğu nedeniyle dün akşama kadar teklife yanıt net olarak verilemedi.