'Suudi Arabistan’da koronavirüs en çok kraliyet ailesini ve göçmenleri etkiliyor'

Ortadoğu’da savaş muhabirliği yapan Fransız gazeteci Jean-Pierre Perrin, Mediapart için kaleme aldığı yazısında koronavirüs salgınının Suudi Arabistan’ı nasıl etkilediğini anlattı.

'Suudi Arabistan’da koronavirüs en çok kraliyet ailesini ve göçmenleri etkiliyor'

Salgın, Suudi Arabistan‘da da zaten var olan ayrımcılığı daha da derinleştirmiş durumda. Cidde’de Kral Faysal’ın yattığı ileri teknoloji ekipmanla faaliyet gösteren hastanenin yönetimi, 7 Nisan’da personele gönderdikleri e-postada 500 ilave yatak kurulumunun planladığını bildirdi. Fakat bu tedbirler herkes için değil. E-posta’nın devamında, bu tedbirlerin ülkenin farklı yerlerinden gelebilecek olan VIP hastalara özel olduğu, bütün özel odaların kraliyet ailesine özel olduğu ve eğer sağlık personelinden salgına yakalanan olursa onların başka hastanelerde tedavi görmeleri gerektiği belirtildi.

Kraliyet ailesi ve Suudi liderler, koronavirüsten korunmak için Cidde ve Riyad’dan uzaklaştı. Kral Salman, Kızıldeniz’de bir adada bulunan sarayına sığınırken oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Salman (MbS) ise birkaç yakınıyla birlikte robotlar şehri olarak bilinen Neom’daki bir saraya çekildi.

Alınan tüm tedbirlere rağmen salgının önüne geçilemedi. Riyad’dan beş kat küçük olan Mekke’nin durumu, yönetimi oldukça endişelendiriyor. 13 Nisan’da açıklanan sayılara göre Mekke’de 1050 pozitif vaka var, Riyad’da ise bu sayı 1422.

Hanedan ailesi, kendini kutsal mekanların koruyucusu olarak tanımlayarak dini ve siyasi meşruiyet elde ettiğinden, kutsal şehirleri etkileyen her şey doğrudan kraliyet ailesini etkiliyor ve sorumluluğunun sorgunlanmasına yol açıyor.

Kraliyet ailesinin birçok ferdinin salgına yakalanmasının en büyük sebebi ise büyük ihtimalle prenslerin çok seyahat etmesi ve Suudi Arabistan kültüründe sarılmanın önemli bir yerinin olması.

Salgının sonuçları MbS’nin planlarını da etkileyecek. Rigoulet-Roze’a göre: “Bütün devletlerin ekonomileri salgın nedeniyle tarumar olacak, Suudi Arabistan da şimdiye dek benzeri görülmemiş bir kemer sıkma politikasına başvurmak zorunda kalacak. ‘Vizyon 2030’ isimli ülke ekonomisini çeşitlendirerek ve özelleştirmelere başvurarak ülkeyi petrol bağımlılığından çıkarmak için 2016 yılında uygulamaya konulan kalkınma planı kapsamındaki projelerinin askıya alınması kaçınılmaz görünüyor.”

Suudi topraklarında yaşayan 33 milyon insanın yaklaşık üçte birini oluşturan göçmenlerin durumu daha endişe verici. Zor koşullarda, Mekke ve Medine’nin çevresindeki gecekondu mahallelerinde kalabalıklar halinde yaşayan göçmenler, Sağlık Bakanlığının araştırmalarına göre yeni vakaların yaklaşık yüzde 80’ini oluşturuyor. Dışarı çıkma yasaklarıyla birlikte ve uçuşların da iptal edilmesiyle göçmenler ülkelerine dönemiyor.

Kral Salman’ın yaptığı açıklamada kişinin sosyal durumu ne olursa olsun gerekli sağlık hizmetinin sunulacağını belirtmişti. Fakat Etiyopya yönetimi, salgın başladıktan sonra yaklaşık üç bin Etiyopyalı’nın krallıktan sınır dışı edildiğini açıklayarak Kral Salman’ı yalanladı.

Meydascope.tv