Suud zindanlarında olan el-Hamid yoğun bakıma alındı

Suudi Arabistan zindanlarında olan düşünür, din adamı ve insan hakları aktivisti Abdullah el-Hamid'in yoğun bakımda olduğu duyuruldu.

Suud zindanlarında olan el-Hamid yoğun bakıma alındı

Al Qst İnsan Hakları Kuruluşu adlı sitenin verdiği habere göre, Abdullah el-Hamid'in beyin kanaması geçirdiği ve geçen perşembe gününden bu yana komada olduğu ve durumunun kritik olduğu açıklandı.

İlermiş yaşına rağmen birçok kez yakalanıp cezaevine atılan el-Hamid'in ağır işkenceleri gördüğü açıklandı.

Suudi Arabistan'ın önde gelen reformistlerinden biri olan Hamid'in Mart 2013'te tutuklanıp 11 yıl hapse mahkum edildiği ve başkent Riyad'daki El-Hair hapishanesi'nde komaya girdiği aktarıldı.

Dr.Abdullah el-Hamid

12 Temmuz 1950 tarihinde doğan el-Hamid, Riyad'da Şeriat Hukuku ve Arap Dilinden 1971'de mezun oldu.

El-Ezher Üniversitesi Arap Araştırmaları Fakültesinde doktorasını yaptı.

1993 yılında, bir insan hakları komitesi kurulmasına yardımcı oldu, daha sonra üniversite görevinden atıldı ve 16 Haziran 1993'te ilk kez, Dr. Muhammed el-Massari ile birlikte 20 arkadaşıyla tutuklandı.

1994 yılında ikinci kez tutuklandı bir süre cezaevinde kaldıktan sonra çıktı ama 1995'de üçüncü kez tutuklandı. Soruşturmasındaki anahtar soru, “İnsan Hakları” adlı kitabında, İslam'da “Ekselansları” olmadığını söylediği bir cümle ile ilgili kraliyet onu sorguya çekti.

9 Mart 2013 tarihinde hakkında açılan davadan 11 yıl hapis cezası aldı ve tutuklandı.

Eylül 2018'de, meslektaşı Muhammed el-Qahtani ve aktivist Waleed Abu al-Khair ile birlikte “alternatif Nobel Ödülü” olarak bilinen Doğru Geçim Ödülü'nü kazandı.

Habernas