Sudan'daki iç savaş 85'nci gününde: Hartum büyük bir mezarlığa dönüşüyor

Cesetlerin sokaklarda kaldığı Sudan'da ordu ile paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında nisan ortasında başlayan çatışmalar devam ediyor.

Sudan'daki iç savaş 85'nci gününde: Hartum büyük bir mezarlığa dönüşüyor

Taraflar, başkent Hartum'un güneyinde ağır ve hafif silahlarla çatıştı.

Başkentin kuzeyindeki Bahri'de de şiddetli çatışmalar yaşanırken, savaş uçaklarının sorti yaptığı kentte top sesleri de duyuldu.

Hartum'un batısındaki Umdurman'da da çatışmalar yaşandı.

Sudanlı sosyal medya kullanıcıları, Omdurman'daki antik el-Masalma mahallesindeki vatandaşların fotoğrafını paylaşıyor. Görüntülerde, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki savaşta yaşamını yitiren bir vatandaşın naaşının evinin önündeki sokağa gömüldüğü görülüyor. Bu görüntüler Hartum’un trajedisini özetler nitelikte.

Cesetlerin mezarlıkların dışına gömülmesi savaşın ilk günlerinden itibaren Hartum Üniversitesi'nde bir yüksek lisans öğrencisi ile başladı. Üniversite kütüphanesinde çıkan çatışmada arkadaşları üniversite kampüsünün içinde mahsur kaldığı sırada yaşamını yitiren öğrenci okul alanına gömüldü.

Savaşın ilk saatlerinden itibaren ordu ile HDK arasında şiddetli çatışmalara sahne olan Hartum'un el Amarat mahallesinde iki kız kardeş evlerinin bahçesine defnedildi. Ne kadar zor olsa da o zaman mevcut olan tek seçenek buydu.

Kızıl Haç, cesetlerin ve salgın hastalıkların yayılma korkusuyla ile ilgili olarak, sokaklarda binden fazla ceset toplanıp gömüldüğünü, ancak güvenlik geçidi olmadığını bildirerek,  kadroların görevlerini yerine getirirken büyük risk aldığını hatta ambulanslarda birinin çalındığını kaydetti.