Sudan Askeri Geçiş Konseyi ile muhalefet anlaşma metni hazırlıyor

Sudan’da muhalefetle, Askeri Geçiş Konseyi anlaşmaya vardı. Buna göre, iktidarın tam sivil yönetime devredilmesi için 3 yıllık bir geçiş dönemi ön görülüyor.

Sudan Askeri Geçiş Konseyi ile muhalefet anlaşma metni hazırlıyor

Sudan Askeri Geçiş Konseyi ile protestocuların temsilcisi olan Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nin (ÖDBG), 3 yıllık bir geçiş dönemi sonrası sivil yönetime geçilmesi konusunda anlaşmaya varmasının ardından, anlaşmanın eksiksiz olarak tamamlanması için müzakereler sürüyor.

Sudan Askeri Geçiş Konseyi, 3 yıllık bir geçiş dönemi sonrası sivil yönetime geçilmesi konusunda ÖDBG ile anlaşmaya varıldığını ve yetki paylaşımı konusundaki anlaşmanın ise 24 saat içerisinde imzalanacağını açıkladı.

ÖDBG liderlerinden Halid Ömer Yusuf,  “Müzakereler bugün saat 9'da başlıyor ve sonuçların gece yarısından sonra açıklanması bekleniyor” şeklinde konuştu.

Askeri Geçiş Konseyi üyelerinden General Yaser el -Ata ise düzenlenen ortak basın toplantısında, yönetimin devredilmesi için geçiş süresinin 3 yıl olması konusunda ÖDBG ile fikir birliğine varıldığını dile getirdi.

3 yıllık geçiş döneminin ilk 6 ayında Darfur, Mavi Nil ve Güney Kordofan gibi çatışma bölgelerindeki isyancılarla barış anlaşmalarının imzalanacağını belirten el-Ata, “Ülke genelinde savaş sona erdi” dedi.

300 üyeli Egemenlik Konseyi'nin 3'te 2'sini ÖDBG’nin oluşturacağını aktaran el-Ata, “Anlaşmanın eksiksiz olarak tamamlanması ve 24 saatten daha az bir sürede halkımızın isteklerine ulaşması noktasında söz veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Anlaşmanın duyurulmasının ardından, 6 Nisan'dan bu yana yönetimin sivillere devredilmesi talebiyle Hartum sokaklarında bulunan Sudanlılar, şarkılar söyleyerek kutlama yaptı.