Endonezya Ulema Konseyi, hükümeti tüketicileri İşgalci İsrail'in ürünlerinden korumaya çağırdı

Endonezya Ulema Konseyi Salı günü hükümete, Cakarta ile Tel Aviv arasında diplomatik ilişki olmamasına rağmen ithalatın artması nedeniyle tüketicileri İsrail bağlantılı ürünlerden koruması çağrısında bulundu.

Endonezya Ulema Konseyi, hükümeti tüketicileri İşgalci İsrail'in ürünlerinden korumaya çağırdı

Endonezya, özellikle İşgalci İsrail'in Gazze'yi işgalinin başlangıcından bu yana, İsrail'in Filistin'i işgaline son verilmesi ve Tel Aviv'e uluslararası askeri destek ve silah satışının durdurulması talebinde en çok ses çıkaran ülkeler arasında yer alıyor. 

Birçok kişinin Filistin devletinin anayasa tarafından zorunlu kılındığını düşündüğü ülkede, İşgalci İsrail kurumlarıyla doğrudan veya varsayılan bağlantıları olan şirketlerin boykot edilmesi çağrısında bulunan kampanyalar da düzenli olarak yapılıyor.

Bu bağlamda, ülkenin Merkezi İstatistik Ajansı'nın son verilerine göre, İşgalci İsrail ile ekonomik ilişkilerin arttığı, Ocak-Mayıs döneminde Endonezya'ya yapılan ithalatın 35 milyon doları aştığı birçok kişiyi şaşkınlığa uğrattı.  

Bu miktar Endonezya'nın genel ticaret hacminde önemli olmasa da, 2023'te aynı dönemde kaydedilen 8,85 milyon dolardan neredeyse dört kat daha fazla ve geçen yılın 21,9 milyon dolarlık toplamını aşıyor. Resmi veriler ayrıca Endonezya'dan İşgalci İsrail'e yapılan ihracatın Mayıs ayına kadar 66 milyon doları aştığını gösterdi.

Artan ticaret hacmi bu ayın başlarında ulusal manşetlere taşındı ve hükümete harekete geçme çağrısında bulunuldu. 

Dışişleri Bakanlığı ticaretle ilgili konularda yorum yapmayı reddederken, Ticaret Bakanlığı da İşgalci İsrail ile ticari ilişkilere ilişkin sorulara yanıt vermezken, ülkenin en üst düzey dini kuruluşu olan Endonezya Ulema Konseyi (MUI), ticaret bağlantılarının “durdurulması gerektiğini” söyledi.

MUI Dış İlişkiler Başkanı Dr. Sudarnoto Abdul Hakim, Arab News'e yaptığı açıklamada, hükümetin mevcut yasalar kapsamında Endonezyalı tüketicileri koruması gerektiğini söyledi. 

"Tüketiciyi Koruma Kanunumuz var, dolayısıyla hükümet, tüketicileri İşgalci İsrail’in ürünlerinden, ne olursa olsun, korumak için bu kanuna uymalı" dedi. 

İsrail'in işgalinin başlamasından haftalar sonra MUI, Endonezyalı Müslümanların İşgalci İsrail ile herhangi bir bağlantısı olan ürünleri satın almasını yasaklayan bir fetva, yani dini bir kararname yayınladı.

Endonezya sivil toplum kuruluşları da hükümete İşgalci İsrail ile ticari ilişkilerini durdurması çağrısında bulunuyor. 

"Bana göre bu ikiyüzlü bir çifte standart. Bir yandan hükümet Siyonistlerin soykırımını kınıyor ve ateşkes çağrısında bulunuyor, ancak diğer yandan ticari ilişkilere devam ediyor," dedi Cakarta merkezli Aksa Çalışma Grubu'ndan Muhammad Anshorullah, Arab News'e.

"Hükümeti ... aynı zamanda kararlı adımlar atmaya ... Siyonist İsrail ile ticari ilişkileri durdurmaya çağırıyorum."

Geçtiğimiz kasım ayında Batı Cava'da Gazze için binlerce kişinin katıldığı yürüyüşü koordine eden Cecep Jasim, İşgalci İsrail ile ticari ilişkilerin Endonezya'nın Filistin konusundaki tutumuyla çeliştiğini söyledi. 

“İşgalci İsrail ile tüm ticari faaliyetlerin durdurulmasını talep ediyoruz… Hükümet, Siyonist İsrail ile her türlü ilişkiyi kesin bir dille reddetmeli ki, Endonezya kendi çıkarları için her iki kampta da yer aldığı görülmesin” dedi. 

“BDS, Endonezya'nın İsrail ile olan ticari ilişkilerini her türlü biçimiyle reddediyor, bu açık. Ticaret Bakanlığı'nın buna son vermesini talep ediyoruz... Artan hacimle ilgili olarak, bu son derece üzücü, özellikle de devam eden bir soykırımın ortasında gerçekleştiği için, böyle bir büyüme olmamalı ve düzeltilmeli,” dedi BDS Endonezya başkanı Muhammad Syauqi Hafiz, Arab News'e. 

"Endonezya mevcut duruşuyla yetinmemeli, bu yeterli değil. Daha fazlası olmalı, İşgalci İsrail'i durdurmaya çalışmak için bir politika tırmanışı olmalı, sadece Filistin'i savunmakla kalmamalı. Endonezya taahhütlerinde samimiyse böyle olmalı." 

Ekonomi ve Hukuk Çalışmaları Merkezi Kamu Politikaları Direktörü Media Wahyu Askar, Endonezya'nın İşgalci İsrail’in ürünlerine bağımlı olmadığını ve diğer ülkelerden ikame ürünler bulabileceğini söyledi.

Arabnews