Sosyal Medya: Kapitalizmin en tehlikeli çarkı / Selahaddin Nasranlı

Cenneti ve cehennemi olan yeni bir alemimiz var. Haliyle yeni bir imtihanımız var; sosyal medya imtihanı! Yep yeni bir bataklık çıkanı az, batanı fazla!

Sosyal Medya: Kapitalizmin en tehlikeli çarkı / Selahaddin Nasranlı

Allah nelere kadir!

Yeni bir alemimiz var. 18 bin 1’inci alem; sosyal medya alemi!

Cenneti ve cehennemi olan yeni bir alem.

Hazları ve acılarıyla, kârı ve zararıyla...

İçindekilerin sözlerine bakılırsa, bu alemin kıyameti ve genel-özel depremleri de var. Milyonlar, bir artistin yatak odasını ve altın kaplama klozetini gündem yapıp, fikir beyan edebiliyor.

Kimi de 6 bin defa zina yaptığını, (namussuzlukta) rekorun da kendisinde olduğunu söylüyor.

Giyinenler de, soyunanlar da orda.

Devlet yıkanlar ve devlet kuranlar da!

Kürdistan da orda, Türkistan da orda!

Bu 18 bin 1’inci alem, aslında yeni bir yaşam; “Sosyal medya yaşamı”.

Normal hayatı bırakıp telefonu ile bu yeni aleme girip, orada hergün birkaç saat yaşayıp tekrar oradan asıl dünyaya çıkılabiliniyor. Yani gir-çık alemi. Ahiret alemi gibi gidip dönülmez değil.

Hem keşf edilecek (bilgisiyle, şehvetiyle, hazlarıyla), arkadaş bulunacak, dindar yada ateist olunacak dini yaşam ve sohbet alanı.

Haliyle yeni bir imtihanımız var; sosyal medya imtihanı! Yep yeni bir bataklık (çıkanı az ,batanı fazla)! Hakkını yemeyelim, doğruyu bulanlar da var!

Öte yandan, potansiyel olarak bu alem, sadece bebeklere kapalı. Nitekim 3 yaşından itibaren bu aleme girişler başlıyor. Çünkü 6-7 yaşındaki çocuğun da facebook’u var, takipçileri var. 90’lık ihtiyarın da...

Sadece bebeklerin giremediği bu alemde; yok yok!

Canavarları dahi var!

Dikkat ederseniz bu alemde yeni yaratıklar da türemiş.

Yani yeni canavarlarımız var; sosyal medya canavarları! Azgın, küfürbaz, belaltı vuran, namussuz ve necis. Hem deli dana kadar da dengesiz. Bunlar bir araya geldiklerinde bir ordu kadar da fazlalar.

Bir ağızlarına düştünüz mü, küfür ve alay selinde boğulur gidersiniz.

***

Benim kanaatim şu ki Kapitalizmin ve onun fikir babası olan Şeytanizmin en tehlikeli çarkı olduğu. “Sosyal medya” saf kötülük değil elbet. Zaten saf kötülük kainatta yok. Ama potansiyel olarak ve hakimiyet bağlamında kapitalislerin hakim olduğunu itiraf etmeyen de yok.

Bu yeni imkanla beraber, dijitallesen Kapitalizm ile kültür de dijitalleşti. Tüm dünyayı tek ahlak, tek fikir, tek muhatap ve müşteri kılan bir çark.

Sosyal medya kapitalizmi adındaki bu çark hassaten; hayattan, dışarıdaki ağaçtan ve güneşten yani gerçek yaşamdan çalıyor. Kimi zamanlar gerçek yaşamı yutuyor. Hayatları söndürüyor.

Öte yandan sosyal medyanın “özgürlüğün kalesi” olduğunu düşündük. Kendisine küfr edilmesine onay veren bir alandı. Ama kendi kapitalist kalelerini inşa ettiğini de göremedik.

“Özgürlük yemi” biz farelerin tuzağı.

***

Sosyal medya kurucularının hedefleri var. Hedefsiz hiçbirşey olmaz:

-sizi, ilgi ve alakalarınızı, iç dünyanızı ve tüm mahremlerinizi bilmek. Yani devasa boyutlarda “bilgi ve ilgi bankası” kurmak.

-bu “bilgi bankası verileri”ni pazar, reklam, strateji, Batı’nın ve devletlerin hakimiyeti... için kullanmak. Yani bu bilgileri korkunç paralarla satmak. Haliyle sizi ve temayüllerinizi satmak. (Satılan biziz. Köle pazarımız da sosyal medya.)

-yepyeni bir silah ve güç alanı kurmak. Nitekim ABD, Tiktok adlı Çin paylaşımını boşuboşuna yasaklamıyor.

-ve sizin gibi muhalif din ve fikir mensuplarını, bu sosyal medya arenasında bir güzel horoz gibi dövüştürmek. Doğrusu biz de bu arenada iyi nara atıyoruz. Vesselam.

Selahaddin Nasranlı / Habernas