'Sosyal medya İslami medeniyetimizi yaymada önemli bir araçtır'

Dar-ul Beyan Müessesesi Müdürü Yasin Ahmed, 4'üncü Alimler Buluşmasında yaptığı konuşmada sosyal medyanın birçok olumsuzluğunu olmasının yanında İslam medeniyetini yaymada önemli bir araç olduğunu vurguladı.

'Sosyal medya İslami medeniyetimizi yaymada önemli bir araçtır'
'Sosyal medya İslami medeniyetimizi yaymada önemli bir araçtır'
'Sosyal medya İslami medeniyetimizi yaymada önemli bir araçtır'
'Sosyal medya İslami medeniyetimizi yaymada önemli bir araçtır'

İTTİHADUL ULEMA tarafından Diyarbakır’da düzenlenen ve Türkiye, İran, Irak ve Suriye'den alimlerin katıldığı 4'üncü Âlimler Buluşmasının ikinci günü birinci oturumla başladı.

Sunuculuğunu Fatih Taş'ın yaptığı oturum öncesinde selamlama konuşmaları yapıldı.

Doç. Dr. Ahmet Tekin’in moderatörlüğünde yapılan oturumda Dar-ul Beyan Müessesesi Müdürü Yasin Ahmed, ❝Sosyal Medya ve İletişim Araçlarından İstifade Yolları ve Onların Yozlaştırıcı Etkilerine Karşı Alınması Gereken Tedbirler❞ konulu konuşmasını yaptı.

Sosyal medya ağlarının sosyal hayatta önemli bir yerinin olduğunu belirten Ahmed, banka, tıp, ve ekonomi alanlarında da bunların görüldüğünü söyledi.

"Sosyal medya İslami medeniyetimizi yaymada önemli bir araçtır"

İnternetin olumlu olduğu gibi olumsuz yanlarının da olduğuna değinen Ahmed, "Bu noktada sosyal medya araçları bizleri iyilik adına değerlerimizi, İslami birikim kültür ve medeniyetimizi yaymada önemli bir araçtır. Bununla birlikte hem ahlakî hem bedenî yönde olumsuz bir faktör halinde de kendini gösterebilir. Bugün sosyal iletişim araçları kız ve erkek gençlerimizi fesada uğratmaktadır. Bununla ilgili sempozyumlar düzenlenmektedir. Sosyal iletişim araçlarını doğru kullanmakla ilgili sempozyumlar yapılmaktadır. Bu araçların bir çok faydasını da göz ardı etmememiz gerekir. Sosyal iletişim araçlarını sürekli kullanıyoruz. Haber alma, ilim öğrenmede, ilim talim ve terbiye konularında da kullanmaktayız. Geniş bir alana hitap etmekte ve ilim açısından da uzaktan eğitim gibi husularda da kullanılmaktadır. Devlet yönetimi ile ilgili de kullanılmaktadır. Hükümetin beyanları, kararları, algı ve birliktelik oluşturma, gündem belirleme gibi yanları da vardır." dedi.

Ahmed, "Sosyal medyanın hayatımızda da ciddi bir faktör olarak kullanıldığını itiraf etmemiz gerekir. Bu noktada ifade etmek gerekir ki Allah bizleri her türlü iletişimde bizlere bir üslup gerektiğini, hikmet, doğru söz ve merhametli bir iletişim sağlamamız gerektiğini hatırlatıyor. Sosyal iletişim araçlarının doğru kullanılması Allah'ın davetinde de kullanılabilir." diye belirtti.

"Sosyal hayatı ıskalamamak adına günümüzde interneti iyi manada kullanmamız gerekir"

Müslüman alimlerin de sosyal iletişim araçlarından gafil olmaması, eğitim ve öğretimlerde de kullanması gerektiğini söyleyen Ahmed, "Kitaplar yayınlanabilir, gençlerin katıldığı platformlar, gençlere irşad, kendi dilleriyle eğitim verilebilir ve onlar kontrol altına alınabilir. Sosyal hayatı ıskalamamak adına günümüzde interneti iyi manada kullanmamız gerekir. Sosyal iletişim araçlarının bireye olan olumlu ve olumsuz etkileri görülmeli ve buna göre hareket edilmeli." ifadelerini kullandı.

"Sosyal medyayı bırakmaktan ziyade gençlerin ihtiyaçlarına göre kullanılması gerekir"

İnternetten öğrenilen her şeye güven duyulması ve sınırsız internet kullanmanın büyük bir sorun olduğunu ifade eden Ahmed, "Gençlerimizin interneti terk etmesi mümkün değildir. Bizler de kültür alanında interneti kullanmalı ve terk etmememiz gerekir. Yeni hastalıklar türemekte ve bunun yeteri kadar tedavisi ve yeni olması hasebiyle kendisiyle nasıl mücadele edilmesi konusunda tecrübesizlik var. ABD'li bir bilim adamının söylediğine göre sürekli internet kullanımı insanda ciddi etkiler bırakabilmektedir. Burada sosyal iletişim araçlarının kullanımını bırakmaktan ziyade onu olumlu kullanıp gençlerin ihtiyaçlarına göre kullanılması gerekir. Kötü yayınlar, reklamlar da gençlerimizin zihnini bulandırmaktadır." diye konuştu.

Boşanmaların bir nedeni de sosyal medya araçları

İnternette ve sosyal medyada  aileyi yıkmaya yönelik ciddi saldırıların olduğuna dikkat çeken Ahmed, "Ailenin karşılaştığı problemlere çözüm olacak programlar üretmemiz gerekir. Ailenin bu noktada reklamlardan ve farklı etkilerden kurtulması toplumsal manada hızlı bir şekilde görülecek ve sosyal problemlere ciddi manada faydalı olacaktır. Toplumun yeni kavramlarla karşılaştığını, eşlerin ihaneti sosyal medya aracılığıyla olmakta, çok sayıda olabilmektedir. Bu gibi zararlı etkilerden aileyi korumamız gerekir. Zira boşanmanın çok sayıda arttığı istatistiklere yansıyor. İslam ülkeleri nezdinde boşanmaların devam artması ve toplumun bozulmasındaki esas aktörlerden birine bakıldığında burada internetin verdiği zararları görmüş olacağız. İngiltere'de boşanmaların yüzde 30'unun internetten kaynaklandığı tespit edilmiştir. Gençlerin ciddi bir terbiyeden geçmesi gerekir. Yine 2017 UNİCEF raporuna göre çocukların internetten uzak durması gerektiğine değinmiştir. Bu rapora göre sosyal iletişim araçlarının çoğalması güvenlik problemleri doğurmaktadır. Gerçek manada internetin çocuklar üzerinde ciddi bir etkisi vardır. Bazı oyunlarda gizli şekilde zararlı etkiler gösterilmektedir. Görsellerin arasına da sıkıştırılmaktadır. Bu oyunlar çocukların eğitim problemlerine neden olmaktadır. Bu oyunların tehlikeleri vardır. En büyük amaçları da çocukların zihnine girip onlarda kontrol mekanizması sağlamaktadır. Ayrıca çocuklarda cinsel problemler, şiddete sebebiyet vermektedir."

"Hükümetlerin ve STK'ların sosyal iletişim araçlarıyla ilgili projeler üretmesi lazımdır"

Ahmed, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hükümetlerin ve STK'ların sosyal iletişim araçlarıyla ilgili projeler üretmesi lazımdır. Hükümetlerin, kanun ve yönetmeliklerle kötü kullananlara cezai müeyyideler vermesi gerekir.  STK'lar da bunları terbiye için kullanmaları gerekir. Etraftaki çocukların siber saldırılara karşı önlemler alınmalı. Çocuklarımıza takva üzerine ve İslami donatılarla donatmamız lazım ki bu saldırıları bertaraf edecek güce sahip olsunlar. Çocuklar ve gençler kendilerini muhafaza edecek şuura sahip olmalı ki insanların olmadığı yerde dahi kendilerini korusunlar."

İLKHA