Siyonistlerin ABD destekli ilhak planı, Batı Şeria için ne anlama geliyor?

ABD, İşgalci İsrail'in Batı Şeria'nın çoğunu ilhak etme adımını tanımaya hazır olduğunu açıkladı.

Siyonistlerin ABD destekli ilhak planı, Batı Şeria için ne anlama geliyor?

Arap ülkelerinin dışişleri bakanları, video konferans yoluyla olağanüstü toplantı yaparak, İşgalci İsrail'in ABD destekli Batı Şeria'yı ilhak planını görüşecek.

Filistin topraklarının büyük kısmını ilhak ve işgal etmeyi savunan Siyonist İsrail'in Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun rakibi Benny Gantz ile koalisyon üzerinde anlaşmasının ardından bu yöndeki endişeler de artmış durumda.

Netanyahu-Gantz anlaşması, Trump'ın tartışmalı Orta Doğu planında ana hatları verilen ilhakın uygulanması için bir çerçeve içeriyor. İlaveten yeni koalisyon hükümetinin en önemli hedefleri arasında işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ile Ürdün Vadisi'ni "İşgalci İsrail'e ilhak etme" bulunuyor.

İşte bölgedeki gerilimi alevlendirmesi beklenen Siyonist İsrail'in potansiyel ilhak ve işgal adımıyla ilgili bazı kilit noktalar;

ABD nasıl pozisyon aldı

İşgalci İsrail'de peş peşe 3 seçim yapıldı. Üç sonuçsuz seçimin ardından 20 Nisan'da imzalanan Netanyahu-Gantz anlaşması, siyasi çıkmaza bir son verecek gibi görünüyor.

ABD, İşgalci İsrail'in Batı Şeria'nın çoğunu ilhak etme adımını tanımaya hazır olduğunu açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü önceki gün yaptığı açıklamada, "İsrail adımını tanımaya hazırız." ifadesini kullandı.

Gantz ve Netanyahu neyin üzerinde anlaştı?

Netanyahu, Trump'ın 'Yüzyılın Barış Planı' olarak tanımladığı planı, İşgalci İsrail için "tarihi" bir fırsat olarak gördüğünü belirtiyor. Eski genelkurmay başkanı Gantz ise İşgalci İsrail'in tek taraflı hareket etmesini endişe ile karşılıyor. Bu arada ABD dışında hiçbir ülke İşgalci İsrail'in ilhak ve işgal planına desteğini açıklamış değil.

Ortaklık anlaşmasında şu ifade yer alıyor:

"Başbakan (dönüşümlü göreve gelecek başbakan), ABD ile tam mutabakat içinde ve koordineli bir şekilde hareket edecek. İsrail Başbakanı, ilhak planını 1 Temmuz'da onay için parlamentoya (Knesset) getirebilecek"

Neye yol açacak?

Ürdün Vadisi'nde 65 bin Filistinli ile yaklaşık 10 bin siyonist yerleşimci yaşıyor. Buradaki Filistinlilerin akıbeti bilinmiyor. Ayrıca kendilerine İşgalci İsrail'in belgeleri (vatandaşlığı) verilip verilmeyeceği belli değil.

Bölgede yer alan ancak anlaşmaya dahil edilmeyen ve yönetimi halen Filistinlilerde olan Eriha kenti de bulunuyor. Söz konusu ilhaka göre Eriha, etrafı İşgalci İsrail'in ilhak ettiği topraklarla çevrili bir yerleşim birimi gibi kalacak.

Filistinlilerin ve uluslararası toplumun tepkisi

Filistin yönetimi, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'yı ilhak planlarını görüşmek üzere Arap Birliği üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanlarının acilen toplanmasını istedi. Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in, Filistin topraklarının herhangi bir parçasını kendi topraklarına ilhak etmesi halinde İsrail-ABD-Filistin arasındaki anlaşmaları iptal edilmiş sayacaklarını söyledi.

BM

Birleşmiş Milletler Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, İsrail'i işgal altındaki Batı Şeria'yı ilhak planları konusunda uyararak, bu tür bir adımın uluslararası hukuku ihlal edeceği, iki devletli çözümü bitireceği ve müzakerelerin yenilenmesine kapıları kapatacağını söyledi.

AB

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, İsrail'in her türlü "ilhak" girişiminin uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirterek, Birliğin gerekli adımları atmaya hazır olduğunu ifade etti.

Euronews