Şam'ın ABD ve SDG güçlerine karşı harekete geçmesi

Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın ABD ve paralı askerlerinin Suriye'nin doğusundaki yasa dışı varlığına karşı yaptığı açıklama, bu ülkenin ulusal egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesi ve Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yönünde atılmış bir adımdır.

Şam'ın ABD ve SDG güçlerine karşı harekete geçmesi

Suriye yönetimi bir kez daha Amerikan işgal güçlerinin topraklarından çekilmesini ve Amerika’ya bağlı milislerin varlığını kabul etmeyen Suriyelilerin iradesine saygı gösterilmesini talep etti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada,  SDG olarak bilinen sözde Suriye Demokratik Güçleri'nin Amerikan işgal güçlerinin desteğiyle Deyrezzor ve Haseke'de düzenlediği saldırılara atıfta bulunarak, ABD'nin bu ülke topraklarından derhal çekilmesi çağrısında bulundu.

Öte yandan Suriye Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada "Irak İslami Direnişi"ne bağlı "Sadık Vaat Ordusu" da, hazırlık amacıyla 2 bin askerin Irak ve Suriye'deki Amerikan üslerine doğru hareket ettiğini duyurdu. Bu güçler bir yandan Washington'un çıkarlarına ve pozisyonlarına yönelik saldırmak, diğer yandan da gerilim tırmanırken İsrail rejiminin son dönemdeki terör eylemlerinin ardından ABD'ye bağlı güçlerin bölgedeki üsleri ve mevzilerini hedef alacağını bildirdi.

Doğu Suriye'deki "Deyrezzor" ve bazı noktalarda bulunan Amerikan ve Amerikan destekçi güçler Suriye hükümetini destekleyen göçebe aşiretlerin kuşatmasıyla karşı karşıya kalmıştır.

Geçtiğimiz günlerde Deyrezzor bölgesinde ABD'ye bağlı unsurlarla yaşanan çatışmaların ardından Suriyeli Arap göçebe güçleri harekete geçmiş, bazı bölgeleri kontrol altına alarak karşı taraftan çok sayıda kişiyi esir almış ve aşiret güçlerin saldırılarından sonra milisler ABD'nin işgali altındaki el-Ömer ve Koniko petrol ve gaz sahalarına doğru hızla ilerlemiş. Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Haseke vilayetinin şehir ve bölgelerini birbirine bağlayan tüm geçişleri ve dış çıkışları kapatırken, Deyrezzor'un doğu ve batı banliyölerinde kontrolü altındaki tüm bölgelerde tam sokağa çıkma yasağı uyguladı.

Aynı zamanda, "SDG" veya "Suriye Demokratik Güçleri" olarak bilinen Kürt milisler, Kuzey Suriye'deki merkezi hükümetin siyasi egemenliğini bozmuş durumda ve ABD'nin ayrılması onların yenilgisini ve Suriye'nin bütünlüğünün yeniden sağlanmasını gerçekleştirebilir.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasını şu sözlerle tamamladı: ‘’Suriye Arap Cumhuriyeti, Suriye-Türkiye ilişkilerinin düzeltilmesi için samimi çaba gösteren kardeş ve dost ülkelere teşekkür ve takdirlerini ifade ederken, iki ülke arasındaki normal ilişkinin geri dönüşünün, iki ülkenin güvenlik, emniyet ve istikrarının temeli olan 2011 öncesindeki durumun geri dönüşüne dayandığını vurguluyor.’’