Rusya’da ‘Hitler Hayranları’ isimli radikal grubun üyeleri gözaltına alındı

Rus güvenliği, ‘Hitler Hayranları’ isimli radikal bir grubun faaliyetlerinin engellediğini açıkladı.

Rusya’da ‘Hitler Hayranları’ isimli radikal grubun üyeleri gözaltına alındı

RIA Novosti’ye konuşan bir güvenlik kaynağı, ‘Hitler Hayranları’ grubundan 30 kişinin gözaltına alındığını söyleyerek, gözaltı operasyonlarının hangi şehirlerde yapıldığına ilişkin açıklama yapmadı.

Söz konusu grubun faaliyetlerinin nasıl ortaya çıktığına ilişkin de bilgi vermeyen kaynak,7 Mayıs'ta radikal unsurların evlerinde yapılan aramalar sırasında çok sayıda bilgisayar, telefon, silah, makineli tüfek, bıçak, cop ve biber gazının yanı sıra Adolf Hitler fotoğrafları ve Nazi sembollerinin bulunduğunu aktardı.

Kaynak, Rus Soruşturma Komisyonu’nun, bu materyal ve kanıtlara dayanarak,Rusya Ceza Kanunu'nun 282'nci maddesi uyarınca, grubun 5 üyesine karşı ‘radikal grup kurma’ suçlamasıyla ceza davası açtığını da bildirdi.

Kanunlara göre bu suçlamaların cezası, 400 ila 800 bin ruble (62 ila 124 bin dolar) arasında değişen para cezası ile 2 ila 4 yıl arası hapis cezası olarak öngörülüyor.

Bununla birlikte, grubun üyelerini bekleyen ceza, ‘radikal grup kurma’ suçunda öngörülenlerin ötesine geçebilir ve ‘terör eylemlerinde bulunma’ yasası hükümleri uyarınca ek suçlamalar ile karşı karşıya kalabilirler.

Kaynak, gözaltına alınan grup üyelerinin, Moskova, Vladimir ve Riazan şehirlerinde terör ve radikal nitelikte suçlara yönelik hazırlıkta olduğunu da belirtti.

Rus makamları, Nazizimin teşviki, sembolü ve sloganlarının tanıtımıyla ilgili tüm tezahür ve faaliyetlerle sıkı bir şekilde mücadele ederek,  bu fenomeni ele almak için çeşitli yasalar çıkarıyor.

Yetkililer, ‘Sovyet halklarının Nazizm'e karşı kazandığı zaferi anma’ başlıklı yasa uyarınca, Nazizm ve faşizmin tezahürlerine sert önlemler aldı.

Rus kanunları, Nazi slogan veya sembollerinin herhangi bir şekilde kullanımına ceza getiriyor.