Rusya: Uluslararası Ceza Mahkemesi Batı'nın kuklası

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Batı'nın kuklası olduğunu söyledi.

Rusya: Uluslararası Ceza Mahkemesi Batı'nın kuklası

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için tutuklama emri veren Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) söz konusu kararını değerlendiren Nebenzia "Bu taraflı, politize ve beceriksiz Uluslararası Ceza Mahkemesi bir kez daha aşağılık olduğunu kanıtladı. Mahkeme, Batı'nın elinde bir kukladır." dedi.

Nebenzia "Yasal olarak önemsiz kararların ABD'nin Irak'ı yasadışı işgalinin 20. yıldönümü arifesinde açıklanmış olması özellikle ironik. Çünkü Uluslararası Ceza Mahkemesi yargı yetkisine sahipti ancak sorumlu failleri adalete teslim etmek için hiçbir şey yapmadı." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Roma Statüsü'ne taraf değil olmadığını dile getiren Nebenzia "Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Rusya ve vatandaşları üzerinde yargı yetkisi yoktur. Bu kurumdan kaynaklanan her türlü belgeyi yasa dışı ve geçersiz olarak kabul ediyoruz." şeklinde konuştu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, dün Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova hakkında savaş suçu işledikleri gerekçesiyle tutuklama emri çıkarmıştı.