Rusya-Ukrayna savaşının 9. gününde yaşanan son gelişmeler

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 9. gününde devam ederken, 2 defa ertelendikten sonra dün gece yapılan 2. Tur müzakerelerden de savaşı durduracak bir sonuç çıkmadı.

Rusya-Ukrayna savaşının 9. gününde yaşanan son gelişmeler

Bir yandan müzakere sürecine devam edilmesine karar verilirken diğer yandan Ukrayna'da başkent Kiev başta olmak üzere birçok noktaya Rus saldırıları devam ediyor.

Son 24 saatte bölgede yaşanan gelişmeler ve başta AB ve ABD olmak üzere farklı ülkelerden gelen açıklamalar, yeni yaptırım kararları ve son gelişmeleri sizin için derledik.

  • Rus tanklarının, Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporijya Nükleer Santrali'nin yakınındaki bir kasabaya girdiği belirtildi.Ukrayna'nın Enerhodar kentindeki Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa'nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralinden biri olarak biliniyor.
  • Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmalarda yangın çıktı  Santralin güvenlik kameralarının YouTube üzerinden yapılan canlı yayınında, gece saatinde santral sahasında patlamalar ve karşılıklı mermi atış ışıkları görüldü. Patlamaların ardından santral bölgesinden dumanların çıktığı kameraya yansıdı.
  • Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus askeri birliklerin Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırılarının durdurulması gerektiğini belirterek bir patlama olması halinde bunun, Avrupa’nın sonu olacağını söyledi.
  • Ukrayna, Zaporijya Nükleer Santrali sahasında kontrolün Rus ordusuna geçtiğini açıkladı.
  • ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya'ya Ukrayna'daki Avrupa’nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki askeri operasyonlarını durdurması ve itfaiye güçlerinin alana erişimine izin vermesi çağrısında bulundu.
  • Ukrayna Acil Durumlar Servisinden yapılan açıklamada, Rus ordusunun Çernigiv'de sivil yapılara hava saldırısıdüzenlediği bildirildi. Açıklamada, bazı binaların yıkıldığı, enkaz altından 33 kişinin cesedinin çıkarıldığı belirtildi. 18 sivilin de yaralandığı belirtilen açıklamada, saldırıların yoğunlaşması nedeniyle arama kurtarma çalışmalarına ara verildiği kaydedildi.
  • Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin ikinci turu sona erdi. Ukrayna heyetinden yapılan açıklamada, sivillerin tahliyesi için insani koridorların oluşturulması konusunda ortak anlayışa varıldığı belirtildi. Heyet ayrıca, Ukrayna'nın beklediği sonuçlara ulaşamadığını açıkladı.  Rus heyeti de siviller için insani koridor konusunda Ukrayna ile anlaştıklarını bildirdi.

  • Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Slovakya'ya 79 bini aşkın kişinin giriş yaptığı bildirildi. Polis merkezinin açıklamasında, Ukrayna'dan ülkeye son 24 saatte 7 bin 411 kişinin geldiği belirtildi. Slovakya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Kiev Büyükelçiliğinin Lviv'e taşındığını bildirildi.
  • Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Putin ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. Macron, Putin'in amacının Ukrayna'nın tamamının kontrolünü almak olduğunu belirterek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "bu aşamada Ukrayna'ya karşı saldırıları durdurmayı reddettiğini" ifade etti.
  • Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Rus annelere seslenerek, "Anneler lütfen gelin çocuklarınızı alın. Gencecik insanların yeri morglar olmamalı." dedi. Hava sahasının tamamen kapatılmasını istediklerini belirten Vladimir Zelenskiy, şunları kaydetti: Aynı zamanda Ukrayna'ya verilen destek için de teşekkür eden Zelenskiy, "Bunu önceden yapabilseydik çocuklar ölmezdi. Dünya kendi gücünü göstermeliydi." ifadelerini kullandı.
  • Kosova Meclisi düzenlediği oturumda "Rus saldırganlığına karşı direnen Ukrayna ile halkını destekleyen" kararı onayladı. Başbakan Albin Kurti, yaptığı konuşmada, "Rus saldırganlığından dolayı medeni bir dünyanın zarar gördüğünü, buna karşı harekete geçilmezse herkesin ortak geleceğinin tehlikeye gireceğini" söyledi.

  • İsveçli mobilya firması IKEA, Rusya ve Belarus'taki mağazalarını kapatacağını açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, söz konusu iki ülkeden ihracat ve ithalatların durdurulduğu ve üretimin askıya aldığı duyuruldu. Açıklamada Ukrayna'daki savaşın büyük insan trajedisi yaşattığı hatırlatılırken malzeme tedarik zincirinde de büyük aksamalar olduğu vurgulandı.
  • İsveçli giyim firması H&M de Rusya'daki bütün mağazalarını kapatma kararı aldı. Cumartesi Rusya'nın başkenti Moskova'da yeni şubeler açmaya hazırlandığının duyulması üzerine büyük tepki çeken şirket, kararını değiştirdiğini belirtti. Şirketten yapılan açıklamada, yeni mağazaların açılmasını durdurdukları ve bütün mağazalarını geçici olarak kapatma kararı aldıkları bildirildi.
  • Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge çağrısına karşılık olarak, böyle bir bölge kurulmasının Rusya ile doğrudan savaşa yol açabileceğini ve bunu planlamadıklarını söyledi.
  • Rusya'da, Ukrayna ile savaşın durdurulması ve barışın sağlanması için protesto eylemleri devam ediyor. Başta başkent Moskova ve St. Petersburg olmak üzere çeşitli kentlerde Rusya-Ukrayna savaşına karşı izinsiz protesto eylemlerine yüzlerce kişi katıldı. Rusya'nın 20 kentinde düzenlenen izinsiz protesto eylemlerinde, yaklaşık 350 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Ülke genelinde 24 Şubat'tan bu yana düzenlenen savaş karşıtı eylemlerde, 8 bin 100'den fazla kişinin gözaltına alındığı ifade ediliyor.

  • Rusya’nın en büyük özel petrol şirketi Lukoil, Ukrayna’daki çatışmaların sona ermesi çağrısında bulundu. Lukoil’den yapılan yazılı açıklamada, şirketin yönetim kurulunun, Ukrayna’da yaşanan trajik olaylardan endişe duyduğu belirtildi.Sürecin diplomatik yollardan bir an önce çözülmesini desteklediklerine işaret edilen açıklamada, "Silahlı çatışmanın bir an önce sona ermesinden yanayız." ifadesine yer verildi.
  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "(Ukrayna savaşı) Özel askeri harekat takvime ve plana uygun olarak ilerliyor. Belirlenen tüm görevler başarıyla tamamlanıyor." dedi. Rus askerlerinin Ukrayna'da Donbas'taki kişiler için savaştığını belirten Putin, "Ayrıca Batı'nın sınırımızda yarattığı bir Rusya karşıtının tehdit yaratmaması ve Ukrayna'nın Nazizm'den ve askerden arındırılması için savaşıyor." diye konuştu.
  • ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı Smith'in, Amerikan ordusunun Ukrayna ile anlık istihbarat paylaşımında bulunmadığı açıklaması üzerine Beyaz Saray ve Pentagon, Ukrayna ordusu ile anlık istihbarat paylaşıldığını bildirdi.
  • Beyaz Saray, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ile bazı Rus oligarkları yaptırım listesine aldıklarını ve bu kişilere vize yasağı getirdiklerini duyurdu.