Rusya, Navalny'ye bağlı grubu, 'terör örgütleri' listesine ekledi

Rusya'da yönetim, cezaevinde bulunan muhalif lider Aleksey Navalny'ye bağlı siyasi grubu 'terörist ve aşırılıkçı örgütler' listesine ekleyerek, grubun faaliyetlerini ülke genelinde yasakladı.

Rusya, Navalny'ye bağlı grubu, 'terör örgütleri' listesine ekledi

Navalny destekçilerinin grubunun adı, Rusya mali izleme servisi tarafından yayımlanan listede yer aldı.

Muhalif lidere bağlı bölge ofisleri ağı, hükümetten böylesi bir adım beklendiği için perşembe günü kendi kendini feshetmişti.

Rusya'nın terörist ve aşırılıkçı örgütler listesinde IŞİD ve El Kaide de bulunuyor.

Moskova Savcılığı, ay başında Navalny'nin kurucusu olduğu Yolsuzlukla Mücadele Fonu (FBK), Navalny Genel Merkezi ve Vatandaş Haklarını Koruma Fonu’nun 'aşırılıkçı örgüt' olarak ilan edilmesi talebiyle mahkemeye başvurmuştu.

Navalny'nin Moskova'daki ofislerinin eski koordinatörü Oleg Stepanov, Telegram'da kanalında bu adımın söz konusu dava ile bağlantılı olduğunu belirtti.

Bununla birlikte FBK'nin adı, güncellenen terör örgütleri listesinde yer almadı.

"Sonuçta, 'mahkemenin' kararı önceden biliniyor: Putin'in Rusya'sında yolsuzlukla mücadele 'aşırılıktır'" yorumunda bulunan Stepanov, "Yasallık görüntüsü yaratmaya bile çalışmıyorlar." sözleriyle hükümeti eleştirdi.

Dava duruşmalarının 17 Mayıs'ta devam etmesi bekleniyor.

FBK'nin terör örgütleri listesine alınması durumu, Navalny destekçisi binlerce kişiye uzun hapis cezaları verilebileceği anlamına geliyor.

Perşembe günü, Navalny'nin en yakın çalışma arkadaşlarından Leonid Volkov, bölge ağının, destekçiler ve üyeler için uzun hapis cezası tehditleri endişesi nedeniyle mahkeme kararı öncesinde dağıldığını dile getirdi.

'Bölgesel ağ' isimli yapı Navalny'nin 2018'deki başkanlık kampanyası sırasında kurulmuş ancak muhalif liderin seçimlerde yarışması engellenmişti.

Devlet Başkanı Vladimir Putin'i en sert şekilde eleştiren muhaliflerin başında gelen 44 yaşındaki Aleksey Navalny, tedavi için gittiği Almanya'dan dönüşünde ocak ayında tutuklanarak cezaevine konmuştu.

'Dolandırıcılık suçlamalarıyla ilgili şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği' iddiasıyla iki buçuk yıl hapse mahkum edilen Navalny, Moskova dışındaki bir cezaevinde cezasını kalıyor. Navalny ve destekçileri bu cezayı siyasi olarak tanımlıyor.

Euronews